7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pieczeń vel klops orzechowy z pieczarkami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Pyszne i bardzo sycące! :)
martusiak 2014-09-11 21:37:38.656


Wspaniała pieczeń! Zamiast pieczarek dałam prawdziwki, a w środek nadzienie z ogórków konserwowych w curry i papryki konserwowej.
hauadaj 2014-04-18 21:52:10.647

Może masz rację... ja, jako żona kucharza, w kuchni (poza samą przyjemnoscią gotowania :) zwracam głównie uwagę na praktycznosć czy triki ułatwiające pracę. Choć i w temacie ekologii też nie jestem kompletną ignorantką.
Tak, wiem, że jestes tu dobrą duszyczką, która mobilizuje nas do myslenia :) sama nie raz korzystałam z twoich dobrych rad, więc nie przejmuj się ;)
ryfka 2013-04-17 12:29:55.666

Bez sensu, bo to produkcja zbędnych śmieci! :D Wiem, że to też wygoda przy wyciąganiu, ale czy aż tak znacząca? U mnie jednak przeważa to, że nadprodukcja śmieci mnie po prostu irytuje. Poza tym folia jest zbędna... do wysypywania formy można użyć wielu rzeczy, arsenał jest spory - jak nie sezam czy bułka tarta to manna, kaszka kukurydziana, otręby lub drobne płatki zbożowe, a nawet mąka. Zawsze się coś dobierze niezależnie czy to pasztet czy ciasto czy chleb.
Oczywiście wiesz, że nie krytykuję? Tylko podsuwam pomysły i zachęcam :)
patrycccja 2013-04-14 11:21:20.913

Patrycja, dlaczego folia jest bez sensu? :) Kiedy robię pieczeń-pasztet, zawsze wykładam foremkę folią nasmarowaną olejem i nie muszę się martwić, że cos się przyklei, wręcz przeciwnie - pasztet wyciąga się ekspresowo. A sezam zmienia już smak, co nie zawsze jest efektem przeze mnie pożądanym.
ryfka 2013-04-14 10:44:30.377

Ryfka, bez sensu folii do tego używać. Wysyp dno np. sezamem i będzie git :) Fajny pomysł z sosem - super! Pomysł Joa z dodaniem pozupnej włoszczyzny też trafiony. Nie pamiętam dokładnie, a niestety nie napisałam komentarza wrzucając zdjęcie :/ , ale włoszczyzna chyba będzie korzystna dla konsystencji pieczeni.
patrycccja 2013-04-12 23:59:55.424

Pieczeń jest pyszna! Co prawda, miałam z nią mały problem - mimo że dosc obficie wysmarowałam olejem foremkę, pieczeń przykleiła mi się do dna i trochę rozleciała.. Ale myslę, że wyłożenie formy folią aluminiową następnym razem załatwi sprawę.
Pieczarki usmażyłam razem z cebulką i przyprawami i trochę odłożyłam, a potem na tej bazie zrobiłam sos, który razem z sosem żurawinowym dobrze komponował się z pieczenią. Polecam :)
ryfka 2013-04-12 12:59:19.8

Bardzo smaczne, będzie w sam raz na wielkanocne śniadanko :) Ja dodałam jeszcze trochę włoszczyzny z wywaru, bo akurat miałam - komponuje się :)
joa 2013-03-30 20:38:17.269

Przychodzi mi na myśl jedno słowo... GENIALNE!!! Nie spodziewałam się aż takiego smaku. Bez problemu idzie oszukać jedzącego mięso ;)
tyyslaa 2013-03-30 16:49:35.349

Jadłam. Znakomite!!! Polecam :)
Dana 2012-04-08 18:12:47.784

wychodzi bardzo fajnie. rzeczywiście na początku masa się rozłaziła, ale dodałam trochę mąki zmieszanej z wodą i już się tak nie rozlatywało.
mpronko 2012-04-07 21:21:42.239

Z całą pewnością nie :) Do chałki owszem, ale do chleba nie :)
patrycccja 2011-07-28 20:23:59.084

Fajne, ale jeśli jest chleb - zwykły - to chyba nie jest wegańskie? czy do chleba nie dodaje się jajek?
~kotka 2011-07-28 14:43:47.71

Myslę, że w Twoim zestawieniu będzie równie smacznie :) Daj znać jak wyszło, może też kiedys spróbuję...
ryfka 2010-03-10 20:17:00.36

O rety, robi się naprawdę apetycznie! Do tego pieczone ziemniaczki i jakaś surówka, może z kiszonej kapusty... no muszę spróbować, muszę :)
patrycccja 2010-03-10 15:28:06.367

Patrycja, jesli jeszcze nie próbowałas, to polecam :) Mała uwaga: myslę, że fajnie pasowałby do tej pieczeni jakis sos, np. pieczarkowy.
ryfka 2010-03-10 15:16:06.425

Ryfka, jak się cieszę że sięgnęłaś po ten przepis! Kiedyś chciałam go wypróbować, ale w czasach studenckich jakoś nie za bardzo czułam się na siłach ;) Może go w tym roku wypróbuję, póki jeszcze zima ;)
Przepis Gajki, zgodnie z sugestią, dodałam jako osobny: puszka.pl/przepis/5544-pieczen_orzechowa_klops_z_soczewica_grzybami_i_warzywami.html
patrycccja 2010-03-08 21:39:24.905

Zrobiłam tą pieczeń, ale według przepisu Gajki z komentarzy i myslę, że warto byłoby dodać ten przepis osobno. Zmieniłam proporcje (bardziej na oko) i nie dodawałam jajka. Zamiast selera naciowego dodałam kawałek korzenia. Orzechy robią fajny efekt, no i ta cukinia... Pieczeń wyszła pyszna! A do niej ziemniaczki z koperkiem i marchew z groszkiem :)
ryfka 2010-03-08 18:49:38.798

W tradycyjnych przepisach jajo dodaja - sprawdzilam.
Ale sa tez dosyc wiarygodnie brzmiace przepisy bez, moze podam proporcje, moze beda inne:

115g czerwonej soczewicy
225g orzechow (laskowe, wloskie, sezam, ziemne, slonecznik lub jakie mamy ochote)
60g grzybow
60g bulki tartej
seler naciowy - 1 lodyga
1 mala marchew
1/2 malej cukinii
mala cebula
zabek czosnku
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka oleju slonecznikowego
pietruszka, oregano, tymianek, majeranek, papryka czerwona - po pol lyzeczki
troche wody

Zamiast warzyw mozna dodac 30 ml koncentratu pomidorowego - pyszota, polecam.
Najpierw zamaczamy soczewiczke na 1h, mielimy orzechy lub kroimy na kawalki (nie musza byc za drobne), cebulke podgrzewamy na oleju, by puscila sok. W przypadku dodawania grzybow oraz warzyw - kroimy drobno i dusimy razem z cebula). Po godzinie namaczania soczewicy, starannie odlewamy wode i dodajemy zmielone, zmiazdzone lub krojone orzechy, koncentrat pomidorowy, bulke tarta, cebulke (i warzywa), wyciskamy czosnek, przyprawy, solimy, pieprzymy i juz! (w niektorych przepisach jest tez 1 jajko)
Wklada sie do podluznej formy ugniatajac porzadnie - na 60-75 min w 190 stC.
~Gajka 2007-10-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas