7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nigdy nie jadłam a tym bardziej nie przetwarzałam jarmużu, stąd moje pytanie - taki jarmuż jeszcze doprawia się 'czymś' po wyjęciu zimą ze słoika?, czy to jest już gotowa jarzynka do obiadu?,czy można też zmiksować taką jarzynkę i smarować kanapki?, a jeżeli do obiadu to na zimno czy podgrzać? Bardzo proszę o odpowiedź /mam nadzieję że ktoś tu zagląda,bo wpis ma już parę latek/ Pozdrawiam A.
~ANNA 2021-08-24 22:04:10.193

Hej cekJacekJa. Ja małe słoiczki (200 ml - wbrew pozorom da się w nich upchnąć dużo uduszonego jarmużu) pasteryzowałam ok. 15 min. Może wystarczy krócej, ale wolałam nie ryzykować, zwł. że jarmuż był już nieco przestygnięty. Wszystkie słoiczki pięknie przetrwały :)
patrycccja 2014-11-09 19:59:19.761

Witam,pytanko takie jak długo pasteryzowac?
z góry dziękuję i pozdrawiam :)
cekJacekJa 2014-11-09 11:29:58.606

Solshine, zapasteryzuj koniecznie. Ja drugi rok będę korzystała z tego przepisu. Zeszłoroczny jarmuż świetnie się przechował w słoiczkach, jest chyba jeszcze lepszy niż taki na świeżo. Nie znam innego sposobu na przetwory z jarmużu (poza mrożeniem), a ten jest strzałem w dziesiątkę. Bardzo polecam i dzięki za przepis :)
~Marta 2014-07-10 00:48:10.519

Do chleba średnio mi pasuje, może ewentualnie razowego, na jakąś pastę czy pasztet. Natomiast wyśmienite jako jarzynka do obiadu, koniecznie z lodówki, po co najmniej 1-dniowym przegryzieniu się w tejże lodówce. Plan - zapasteryzować kilka słoików na później.
Solshine 2014-07-08 16:39:40.902

Tak, dokładnie. Ja po prostu zapasteryzowałam sobie nieco na zimę ;-) (i właśnie przymierzam się do tegorocznej porcji) :-)
nanak 2013-10-13 17:13:34.446

Zasugerowałam się zdjęciem z tymi słoikami, ale skoro Nanak tak zrobiła to ja też spróbuję. Mam nadzieję, że się nie popsuje.
Ogólnei bardzo polecam, jedliśmy tak przygotowany jarmuż jako dodatek do ryżu i panierowanego w sezamie tofu (+ surówka paprykowo-pomidorowa). Ponieważ wyszła mi tego jakaś gigantyczna ilość, dojadaliśmy przez 2 dni. Można spokojnie przechować w lodówce.
~Marta 2013-09-01 14:36:31.846

Marta, w przepisie nie ma nic o pakowaniu jarmużu do słoików, więc nie, nie jest to przepis na zimę. Po prostu Nanak, tak jak napisała pod zdjęciem, miała go dużo, więc większość zapasteryzowała. Możesz jeść samo, jako jarzynka do obiadu, wymieszać z makaronem albo nawet położyć na kanapkę.
patrycccja 2013-08-25 09:40:41.564

Wszystkie te linki do pcrm.org już nie działają, bo oni coś tam pozmieniali ze stroną i nie można nic znaleźć.
Rozumiem, że ten jarmuż to taki na zimę do słoików? A jak to potem jeść? Z czym albo do czego?
~Marta 2013-08-23 23:43:29.311

No, dzisiaj rzucili jarmuż w Realu i w końcu mogłam go spróbować. Pani kasjerka nawet się pytała, jak się taki jarmuż robi, bo dzisiaj mnóstwo osób go kupiło. Teraz wiem, jaki przepis jej polecić. ^^ Przepis naprawdę pyszny, zwłaszcza na chlebku. :)
bonamartinka 2012-01-22 11:55:33.08

Przepyszny! A ten zapach, mmm... Wprawdzie użyłam "zwykłego" octu, ale tak czy owak...
Porcję zjadłam, a trzy porcje sobie zapasteryzowałam...
Brawo za przepis! :)
nanak 2010-09-27 19:59:21.844

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas