7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza jaglana - jak gotować

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

A ja i tak uważam, że przepis patrycccji jest najlepszy - wszystko, co gotowałam wg jej wskazówek było pyszne :-)
funka funky 2018-09-01 09:06:46.302

Majczi, twoj przepis jest znakomity! Ja rowniez bede teraz juz tylko w ten sposob gotowac jaglana. W dodatku domyslam sie ze jako ze czas gotowania jest znacznie skrocony, to kasza zachowuje wiecej wlasnosci odzywczych.
~bassagnieszka 2014-09-06 18:56:06.41

A ja z kolei nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, ale z tego przepisu wyszła mi gęsta (jakby rozgotowana) kasza jaglana, która się w dodatku przypaliła mimo że bardzo uważałam. A jak jaglankę gotuję byle jak (bez prażenia i zalewania wrzątkiem, ilość wody kompletnie na oko) to wychodzi mi idealna. :P
Avka 2014-03-10 21:42:20.922

zacytuję z wegedzieciaka informację, która odmieniła moje życie ;). sposób podany przez Rosę: "kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi." ("dochodzi" z 10-15 minut) od tej pory tylko tak robię jaglankę i jak dla mnie jest to JEDYNY przepis na naprawdę sypką kaszę. tylko nie ściągamy pokrywki, ani nie kombinujemy z czasem gotowania (raz stwierdziłam,że dla pewności pogotuję ją dłużej i sypka już nie była). polecam ;).
majczi 2013-09-18 19:41:04.527

Warto również dodać, że po ugotowaniu dobrze jest zdjąć garnek z gazu i odstawić na kilkanaście minut, nie zdejmując pokrywki. Wtedy nawet jeśli kasza się przyklei do dna lub minimalnie przypali, łatwo będzie ją odkleić i nie będzie potrzeby skrobania ;)
a_h_a 2013-02-10 12:30:11.856

Nie wiem co robię źle. Gotuję wg przepisu ale zawsze ryż, kasza jaglana mi się przypala
ciemnowszedzie 2013-01-03 14:01:38.451

gotuję w taki sposób kaszę od dawna, mniam. mam nadzieję, że pamiętacie o myciu kaszy (i ryżu) przed ugotowaniem :) ja płuczę ją w zimnej wodzie, którą odlewam i zmieniam, aż woda będzie zupełnie czysta.
przy okazji, mam pytanie, czy ktoś może próbował umycia na raz większej ilości kaszy, wysuszenia jej i przesypania z powrotem do pojemnika? to zaoszczędziłoby czasu, ale nie wiem czy wtedy nie wytworzy się w kaszy jakaś pleśń :/.
majczi 2012-11-13 23:15:41.794

kaszy nie należy myc czy prażyć by pozbyć się goryczy czy pleśni! To oznacza ze kasza nie nadaje się do jedzenia! Polecam kupować na targach czy w hurtowniach. Świeże i tanie (20 zl za 5 kg, a nie jak w sklepie 4 zl za 200g...)
~Miska 2012-04-17 16:30:44.931

Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale nigdy jej nie prażyłam. Zalałam wrzątkiem i króciutko bulgotała, potem przykryłam pokrywką wyłączając podgrzewanie. Tak dochodziła.
~elzbieta 2012-01-27 07:26:24.246

Dobrze jest przepłukać zimną wodą kaszę jaglaną przed gotowaniem, a do gotowania oprócz wody dodać jeszcze 1/3 łyżeczki sproszkowanej witaminy C(najlepiej naturalnej). Ma to na celu wyeliminowanie pleśni, które znajdują się w zbożach. (źródło: "Kuracja życia" dr H.Clark))
~Katarzyna Puciłowska 2011-12-18 12:06:37.849

Gdzieś czytałam, że dzięki temu pozbywamy się goryczy.
Kiedyś faktycznie nie uprażyłam i nie była najlepsza, ale może to był po prostu wypadek przy pracy.
mater 2011-08-09 22:19:08.798

Prażenie kaszy ma sens wg wschodnik sztuk kuchennych, które zwracają uwagę na temperaturę pokarmów. Kasza jaglana sama w sobie jest chłodna, ale jak się ją upraży przed gotowaniem, to staje się ciepła i nie wychładza organizmu. (Nie znam się na tym szczególnie, przepraszam za dziwne tłuamaczenie.)
Jeśli prażenie ma jeszcze jakieś praktyczne znaczenie, to go nie znam. :)
sonnentau 2011-08-09 21:57:27.58

Ja nie prażę i gotuje mi się 15 a czasem nawet 10 min. Przepłukuję zimną wodą, później przelewam wrzątkiem a następnie do gara z wrzącą wodą.
sunflower_ren 2011-05-04 08:41:36.637

Żeby szybciej się ugotowała? Dla lepszego aromatu? Zgaduję, bo tylko raz, dawno temu, gotowałam bez prażenia i generalnie miałam problem z jej dogotowaniem - strasznie długo to trwało.
patrycccja 2011-05-03 20:00:21.462

Po co praży się kaszę?
lagatta 2011-05-03 16:34:11.903

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas