7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kluski śląskie jedynie prawdziwe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

dziurkę robię wskazującym, kulki malutkie, mniejsze niż pingpong. Z lenistwa i dla mojego mięsożernego partnera sos pieczeniowy ciemny z proszku robię:) uwielbiam śląskie - są super sposobem na nie marnowanie jedzenia.
rasmewa 2015-03-21 20:45:43.272

Mój tata był zachwycony. Świetnie smakuje z sosem grzybowym.
zosiaS 2012-06-03 13:28:08.323

Absolutnie genialne :D Właśnie wcinam, z cebulką usmażoną na oliwie z oliwek. Pychota! I wbrew pozorom szybko się robi, ja mieliłam ziemniaki blenderem.
ego-in-Arcadia 2011-11-16 13:13:41.793

po prostu z maslem... weganie-z salata jest super... moj brat wcina z cukrem xD
~Ewa 2011-10-20 12:50:40.559

Nie trzeba dodawać jajka, wychodzą bez . Jak komuś w diecie nie przeszkadza jajko może je dodać, ja nie dodaję i w razie potrzeby podlewam wodą:-)
~linia 2011-10-20 12:48:12.822

Jajko, nie wody i 1/4 tak jak mówisz.
~Jur 2011-10-20 12:42:29.735

Ja nie bawię się w ważenie ziemniaków, gotuję na oko, po ugotowaniu przeciskam przez praskę lub mielę (moŻna potłuc dokładnie).Zmielone ziemniaki układam równo w naczyniu (misce),wyjmuję 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną ( czyli maka ziemniaczana to 1/5 całości), całość zagniatam - jak ziemniaki są za sypkie (ciasto nie klei się)to dodaje nieco wody. Wychodzą zawsze. Do klusek pasuje sos grzybowy i buraczki zasmażane.
~linia 2011-10-20 12:38:27.408

ja podaję z sosem pieczarkowym.
krecik 2011-10-20 12:34:43.668

pewnie! tyle , że wcześniej ten granulat sojowy moczę w sosie sojowym z dodatkiem wody :) + cebulka ba patelnię :)
MEDeah 2011-09-05 14:34:06.76

Ja preferuje z startymi buraczkami z zasmażką:)
~justyna 2011-09-04 20:37:41.033

A próbowaliście taki sposób:na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) i na niego wrzucić granulat sojowy i chwilę podsmażyć i potem te "skwarki" wraz z tłuszczem polać kluski. Hmm:)
veganjihad 2010-10-20 15:51:47.329

tak, kluski śląskie są raczej gumowate, ze względu na mąkę ziemniaczaną.
ryfka 2010-01-19 17:06:31.85

Jaka jest konsystencja klusek po ugotowaniu? Są gumowate?
~michu 2010-01-19 15:41:54.361

zgadzam się, oryginalne kluski śląskie robi się bez jajka. A próbowaliście kiedyś podsmażyć kluski, które wam zostały z obiadu? Można je potem posypać podsmażoną bułką tartą. Pyszne!
ryfka 2009-05-13 22:42:08.576

polecam znaurzyc rece w zimnej wodzie przed formowaniem klusek - bo inaczej zadanie moze sie nie powiesc:)
neferet1 2005-11-05 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas