7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sos beszamelowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

zrobiłam na oliwie, mleku ryżowym i mieszance mąk bezglutenowych do wypieku chleba. Musiałam wspomóc się blenderem ale wyszło super!! :)
~adril 2014-01-08 17:52:14.65

grudy się nie robią jeżeli mleko, które dodajemy jest ciepłe - trochę podgrzane lub w temperaturze pokojowej. mleko z lodówki może spowodować że utworzą się grudy. czy ktoś próbował beszamelu z mlekiem sojowym własnoręcznie robionym? ja robiłam raz na sojowym z kartonu, zazwyczaj jednak decyduję się na krowie... bo te wszystkie alpro to nie na moją kieszeń niestety
~znikam 2013-01-26 12:32:01.449

majczi - na plancie to chyba juz nie wegansko niestety.Szukalam dlugo cos ala planta w sklepach w Polsce ale nie znalazlam zamiennika weganskiego Planty niestety :( jednak rozne inne dania(np ciasteczka kruche okragle z dzemem-polecam),w tym rowniez sos beszamelowy robie na oleju i wychodzi genialne !
Tak wiec nie bojcie sie uzywac oleju zamiast masla ,margaryny,jesli w swoim zywieniu nie przesadzacie na co dzien z olejami to nie bedzie zadnych skutkow w postaci dodatkowych kilogramow a olej ,oliwa jest zdrowsza niz maslo czy margaryna nawety weganska :)
Ja czasami jeszcze daje mrozonego koperku lub natki pietruszki jak np robie do zapiekanek.beszamel robnilam juz z 6 razy i za kazdym razem wyszedl wlasnie na oleju :)
i tez jak majczi nie przecieram ani nie miksuje bo to niepotrzebna robota tylko zagotowuje olej z mąką i powoli dodaje mleko ciagle mieszajac albo widelcem,lyzka bardzo energicznie albo trzepaczka wlasnie potem dodaje pieprz czarny,sol,galke i inne przyprawy jak lubie i jest super
OpenWorld 2012-06-28 16:42:59.377

hmm zamiast miksować lub przecierać przez sitko, wystarczy od początku mieszać sos trzepaczką. wtedy nie ma opcji, żeby zrobiły się grudki. poza tym mleko wlewamy bardzo powoli, to też skutecznie temu zapobiega. i tak jak było już wspomniane - koniecznie dodajemy gałkę muszkatołową. ja robię ten sos na plancie i mleku roślinnym i jest git :).
majczi 2012-06-27 21:07:44.558

gałka muszkatołowa i biały pieprz koniecznie, to one tworzą cały "klimat" beszamelu
hannzi 2010-04-01 00:00:55.635

Ja polecam dodanie gałki muszkatołowej. to ona czyni sos beszamelowy sosem wyjątkowym, tego aromatu sie nie zapomina!
~xaw 2004-09-10 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas