7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto ze śliwkami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Nadia, ale to ciasto powinno być niskie :) Zobacz choćby po zdjęciach.
patrycccja 2013-07-14 20:47:04.295

Ciasto wyszło smaczne, ale płaskie. Dodałam trochę mniej mąki, bo 400 g, ale to chyba nie dlatego? Dlatego czas pieczenia skróciłam do 20 min.
Tak czy inaczej polecam :)
~Nadia 2013-07-14 14:05:50.912

zrobiłam dość zwarte i tez jest spoko. generalnie robie z ciasta taką wanienkę i tam daję śliwki i zalewam luźną konfiturą z aronii. Pychaaa!
pani gałganek 2012-10-09 20:59:34.869

patryccjo! Mam dla Ciebie odpowiedz podana po latach: "160 g cukru pudru (nie musi być)" - mysle, ze to "nie musi byc" odnosi sie do PUDRU, a nie cukru. Znaczy sie moze byc zwykly krysztal :-)
Dzisiaj znalazlam niemalze identyczny przepis: puszka.pl/przepis/4685-jablecznik_z_przecierem_jablkowym_i_bakaliami.html
Iwo-na 2012-02-09 20:37:35.446

ja zrobiłam to ciasto z wiśniami :) niezłe. zrobiłam z połowy podanych ilości. użyłam mąki orkiszowej razowej, dałam jedno opakowanie cukru waniliowego (żadnego innego cukru nie dawałam) i zrezygnowałam z połowy proszku do pieczenia na rzecz sody. wyszło płaskie, więc złożyłam je na pół i wg mnie to był bardzo dobry pomysł :) miałam spód na dole i na gorze a pomiędzy nimi wisienki :D mniam. dziś robię ze śliwek.
pozdrowionka dla vegekucharzy :)
alamakota_83 2011-03-10 13:44:14.749

a i orzechy na wierzchu
Wanieczek 2010-04-05 15:37:33.641

Śliwki powinny puścić sok i przykleić się do ciast.
Ilość cukru zależy od gustu.

Na drugim zdjęciu to samo ciasto z mąki razowej + powidło ze śliwek suszonych + polewa czekoladowa + skórka pomarańczy w cieście i na wierzchu
Wanieczek 2010-04-05 15:36:29.469

Bardzo dobre, chociaż nie fantastyczne. Na pewno smaczne (wędrowaliśmy po dokładkę, wędrowaliśmy :), ale jest na tyle zwarte, że śliwki się go nie trzymają. Następnym razem spróbuję posmarować ciasto cieniutko dżemem, może to coś zmieni. Dodatkowo śliwki ułożę bardzo gęsto, tak żeby następny rząd lekko nachodził na poprzedni, bo podczas pieczenia się kurczą.

Mam też zastrzeżenia do precyzji przepisu. Na pewno chodzi o 16 dag cukru pudru?? 16dag=160g - taka ilość cukru ma być opcjonalna??? Zamiast obu rodzajów cukru dałam 4 łyżki zwykłego cukru (nota bene 1 wypukła łyżka to 16g cukru, a tyle ma opakowanie waniliowego :) i ekstrakt waniliowy - przecudownie pachniało :D i było w sam raz słodkie, dla mnie nie za słodkie, dla mojego Wojtka nie smakowało "jak chleb" ;). Dodałam też ok. 1/4 szkl. wody ponad to co w przepisie, bo inaczej nie dało się tego zagnieść. Wydaje mi się, że szczypta soli też by mu dobrze zrobiła - żeby smak samego ciasta był pełniejszy.

Ciasta, po rozwałkowaniu na cienki placek (na oko ok. 0,5cm), starczyło na dużą blachę. Urosło co najmniej dwukrotnie. Piekło się 40 min.
patrycccja 2009-10-15 13:21:36.045

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas