7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Monstrualne ilości oleju i octu, może być dobre w smaku, ale dość kaloryczny będzie taki sos.
~Bajceps.pl 2013-01-01 19:04:58.158

Wydaje mi się, że dobrze zassało, więc nie pasteryzowałam słoików. Może się nic nie popsuje, jeśli w ogóle cokolwiek do zimy doczeka, bo zjadamy właściwie na bierząco. Papryka jeszcze na targu jest, może dorobię.
I potwierdzam to co Kakarotto napisał - idealnie komponuje się ten sos z kotletami fasolowymi. Podejrzewam, że ze zwykłą białą ugotowaną fasolą też będzie pyszny - opcja na zimę na mało absorbujący obiad, do tego ryż i sałatka - rewelacja.
Jeszcze raz dziękuję za przepis.
~Marta 2012-09-24 14:12:19.227

Zrobiłam i ja, dodałam ocet jabłkowy, mniej cukru, na koniec potraktowałam blenderem i cześć zawekowałam. Jest super,cały dzień jem z chlebem i czosnkiem ;-)
oliwka-oliwka 2012-09-10 17:27:04.404

Zrobiłem dziś, i jestem zachwycony.Przepyszne, oj na zimowe obiadki będzie idealne. Jako sos do fasolowych mielonych... idealny.
Kakarotto 2012-09-08 18:04:16.373

Marta, teraz to już może lepiej zostaw. Pasteryzuje się gorące słoiki. Chodzi o to, że zawartość słoika jest gorąca, więc 5-10 min. od zagotowania wystarczy. Jakbyś wstawiła zimne słoiki, to musisz gotować odpowiednio dłużej, żeby cała zawartość, aż do samego środka, się nagrzała. Nawet nie wiem ile dłużej... ja bym pewnie trzymała 30-40 min. dla pewności.
patrycccja 2012-09-08 10:53:34.392

Zrobiłam dzisiaj skoro świt. Słoiczki stoją nakrętkami do dołu. Trochę pozmieniałam:
- Cukru dałam tylko szklankę,
- Ocet jabłkowy
- Dałam słoiczek koncentratu 200 ml (nie wiem ile gram ma mała puszka)
- Kupiłam 150 g chilli, ale podczas krojenia okazało się, że jest wyjątkowo palące. Dałam tylko 3 papryczki, a sos wyszedł bardzo ostry.
- Czosnku 4 duże główki, bo my jesteśmy czosnkolubni.
W smaku rewelacja. Zostało mi trochę i zjadłam z chlebem razowym i pomidorem. Pycha.
Chyba jednak zapasteryzuję, tak jak Patrycja, na wszelki wypadek, żeby nie było przykrych niespodzianek.
~Marta 2012-09-08 08:46:37.23

Swoją drogą, uwielbiam makaron z tym sosem :D Do tego jeszcze kapka oliwy i niebo w gębie! Wiem, że takie połączenie to jakaś dietetyczna masakra, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Poza tym świetne jako awaryjny obiad.
patrycccja 2012-09-06 21:10:58.297

Pasteryzowanie nie jest konieczne pod warunkiem, że słoiczki i zakrętki są wyparzone, a sos nakładany gorący. Ja jednak zazwyczaj dla pewności pasteryzuję :) Dla małych słoiczków wystarczy 5-10 min. od momentu zagotowania wody.
patrycccja 2012-09-06 21:07:30.706

Olej "zamuła dla brzucha"??? Skąd to wziąłeś?
Przymierzam się do zrobienia tego sosu, mam już przygotowane wszystkie składniki. Zmniejszę ilość cukru tak jak radzono w komentarzach poniżej.
Mam tylko pytanie: czy tego sosu nie trzeba pasteryzować? Rozumiem, że gorący przekłada się do czystych słoików, ale nie popsuje się bez pasteryzowania?
~Marta 2012-09-06 19:00:35.04

eee olej? fuuu zamuła dla brzucha
~eldamianos 2011-08-06 17:27:11.115

olej ? polecam oliwe z oliwek, wiecej chilli i czosnku mniej cukru.
~likier 2011-05-15 10:40:12.37

Słuchajcie, a sos po zagotowaniu nie był wg. was za rzadki? Ja go jeszcze odparowywałam chyba z godzinę. Poza tym tak czy siak lepiej go chyba pogotować aż piana przestanie się wytwarzać, a nie pakować do słoików jak tylko się zagotuje.
patrycccja 2010-09-12 19:21:33.369

Po 1: 1/3 cukru, stanowczo wystarczy. Po 2: my nie jesteśmy hardcorami, kubków smakowych nie lubimy sobie wypalać ;) więc zmniejszyłam ilość chili chyba do 1/4. Wyszedł pyszny, lekko pikantny sos. Dla zupełnie delikatnych podniebień ilość można jeszcze zmniejszyć - żeby chili było głównie dla aromatu i lekko pikantnej nuty.
Wojtek już zjadł testową partię kanapek i stwierdził że pycha, podobne do adżiki i że za mało zrobiłam ;)
Wyszło prawie 15 słoiczków po 200 ml.
patrycccja 2010-09-12 19:03:26.406

Bardzo fajny przepis tylko ja osobiście zwiększyłem ilość chilli i czosnku i jest ekstra
~neopack1 2010-02-18 14:34:34.188

Zmieliłam wszystko razem ze skórką, tak jak radziłaś, ale na jednolitą masę. Zmieniłam też proporcje. Zrobiłam z 1 kg papryki, do tego około 15 suszonych papryczek chili i 1,5 główki czosnku. Ocet dodałam balsamiczny, około 3 łyżek, a cukru tylko 1 łyżkę. Sos wyszedł wyborny!
ryfka 2009-11-28 20:47:23.428

Tak, sos nie jest jednolitą masą, są w nim kawałeczki warzyw. Ale spokojnie zmielona skórka nie przeszkadza.;)
aisza 2009-11-14 10:10:22.655

Czy papryka ma być mielona razem ze skórką?
ryfka 2009-11-06 14:53:36.529

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas