7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabiania

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Oj, to teraz już nie popełnię błędu z żytnią mąką :). Dam znać jak wyjdzie za drugim razem. Teraz na żytniej to smakowało to ciasto jak słodki miodowy chleb z owocami :). Pozdrawiam.
~Edyta T. 2014-01-12 23:03:20.365

Edyta, no z żytnią to pewnie że nie wyjdzie. Z żytniej to chleb razowy na zakwasie można zrobić. Ona nie ma wystarczającej ilości glutenu i za ciężka jest, żeby normalne ciasto wyszło (jak widać nawet z dodatkiem pszennej). A co do termoobiegu, to ja też miałam od początku włączony, bo zawsze tak piekę. Ale później zobaczyłam że za wcześnie góra mi się zaczyna rumienić i przeszłam na grzanie od dołu bez termoobiegu, bo bałam się że albo środek się nie dopiecze, albo góra się sfajczy.
patrycccja 2014-01-08 10:25:00.517

Zrobiłam i nie wyszło chyba..., ale ja zamiast pszennej razowej dodałam 2 szklanki żytniej razowej plus 1 szklankę zwyczajnej białej pszennej. Wszystko ładnie rosło do momentu aż połączyłam wszystkie składniki. Wyszła taki ciężka ciągnąca się masa o konsystencji 'krówki'. Zrobiłam też chyba błąd, bo od początku piekłam na termoobiegu, ale na obronę mam to, że totalną amatorką drożdżowych ciast jestem. W smaku b.dobre, tylko od siebie dodałam jeszcze łyżkę siemienia lnianego.
~Edyta T. 2014-01-07 17:42:47.041

Piekłam w 180 st., a nie 200. Po 35 min. już było rumiane, ale na wszelki wypadek dotrzymałam do 45 min. (bez termoobiegu).
Ciacho wyszło bardzo dobre! :) Bardzo bananowo-aromatyczne (dałam b.dojrzałe, wręcz przejrzałe banany - do ciast takie są najlepsze), wilgotne, elastyczne. Świetne :)
Z orzechów dałam tylko włoskie (tak jak w puszka.pl/przepis/2447-razowiec_na_bananach_czyli_bananowe_ciasto_z_maki_razowej.html). Owoców suszonych jak dla mnie mogłoby nie być, ale z ich dodatkiem też dobre :)
patrycccja 2014-01-05 11:31:37.742

Poszło łatwiej niż sądziłam! Myślałam, że będzie to tradycyjne drożdżowe, które trzeba "dobrze wyrobić", czyli wyrabiać i wyrabiać, aż przestanie przyklejać się do dłoni, a później wyrabiać jeszcze trochę ;D Jednak żadnej siłowni przy jego przygotowaniu mieć nie będziemy ;) To ciasto przypomina to na chleb bez wyrabiania (*) - jest "lejące". Dlatego pozwoliłam sobie zrobić odpowiedni dopisek w nazwie przepisu.
No, to teraz czekam aż wyrośnie i się upiecze :)
(*) puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html
patrycccja 2014-01-04 18:08:29.207

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas