7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kasza gryczana moczona ("surowa")

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

mi zawsze się robi papka, mimo że tylko zagotowuję a potem jakieś 9 minut na mikro ogniu i pod koc. Jeszcze przed zagotowaniem widzę znamiona papki. Kiedyś chyba kasza była inna. Muszę spróbować namaczania bo papka jest do niczego.
~Paweł 2022-11-22 10:36:13.662

Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają.
Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, więc o ile nie gotujesz metodą absorpcyjną to przenikają do wody. Składniki mineralne są odporne na temperatury tysięcy stopni celsjusza. Nic im gotowanie nie robi.
~Arths 2019-06-26 01:14:41.028

Namoczona kasza jest ok , jednak lepiej będzie jeżeli po namoczeniu ją skiełkujemy. (Do kiełkowania nadaje się tylko niepalona.) Od kilku miesięcy jem na surowo i czuję się wyśmienicie.
~light 2015-01-10 19:54:14.107

Z mojej kaszy nie robi się ciapka. Zagotowuję 2,5 szklanki wody, do wrzątku wrzucam 1 szklankę kaszy gryczanej. Gotuję ok 5 min. Wkładam pod kołdrę i czekam ok 30 min, może być i więcej, wtedy kasza jest idealna i sypka, nie klei się. Oczywiście kasza moczona jest o niebo zdrowsza. Pozdrawiam.
~OLa 2013-11-24 08:53:59.864

Oporna skrobia to nic innego jak błonnik. Skrobia która jest głównym składnikiem kasz i tylko w strawnej postaci, czyli po ugotowaniu i rozłożeniu do glukozy może być wykorzystana jako paliwo dla mózgu mięśni i komórek. Witaminy z grupy B są dość odporne na działanie temperatury, a przecież kasza gotuje się w iarę szybko. Jedyne co przemawia "za" to ochrona składników mineralnych, które można przecież spożywać z innych produktów które obróbki nie wymagają. Moim zdaniem taka surowa kasza jest prawie bezwartościowa dla organizmu, ale ciekawa jestem co na ten temat witarianie?
~mavika 2013-01-16 12:19:21.505

Mavika, masz rację. Z drugiej strony kasza to nie tylko skrobia... No nie wiem jak witarianie się na to zapatrują :) Z ciekawostek, jak trochę poszukałam, to nawet w ugotowanych produktach część skrobi jest nietrawiona: pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_oporna
patrycccja 2013-01-16 09:50:07.464

Czy przypadkiem nie jest tak, że organizm nie jest w stanie strawić surowej, niepoddaniej żadnej obróbce cieplnej skrobi?
~mavika 2013-01-15 20:01:19.666

co konkretnie nie wyszlo? ja tak przygotowuje wlasnie nieprazona kasze i wychodzi.
efedrina 2012-03-20 15:37:12.601

no a mnie nie wyszła... może że była niepalona??? spróbowałam teraz z paloną i zobaczę, a może kwestia proporcji i wody?
oliwia7979 2012-03-19 09:21:05.741

Zrobiłam tak kaszę z warzywami i wyszła pyszna :)
~ewa.s 2012-02-17 16:42:46.892


Ten przepis rzeczywiście działa! :) Super!
kasiarka 2011-05-08 15:33:35.881

Pyszny pomysł! Spróbowałam też z pęczakiem i na dobre zarzucam gotowanie kaszy - moczenie wygrywa tą konkurencję ;-)
~mrt 2010-11-26 12:23:22.414

Wiecie co? Chyba po prostu nie każda kasza się nadaje do jedzenia na surowo. Ostatnio robiłam kaszę innej firmy i mi nie wyszła...
Irokezik91 2010-09-08 14:48:41.797

Moczyłam razem z kaszą jęczmienną. Zalałam gorącą wodą i zawinęłam w koc (w cieple dużo szybciej kasza naciąga), a jak wystygła wsadziłam do lodówki. Mi też kasza nie wciągnęła całej wody, a robiłam ją w proporcji 1:2, ale w smaku... jest dobra i o to właśnie chodzi. :D
Irokezik91 2010-08-22 19:43:29.168

Genialnie proste:) Ja podgrzewam na dowolnym oleju z dodatkiem namoczonego słonecznika i przyprawiam sosem sojowym albo solą ziołową. Ilością wody się nie przejmuję - przed podgrzaniem odcedzam nadmiar. Kruszonka - przepis jest tak prosty, że nie wyobrażam sobie, żeby coś mogło tu nie wyjść - może Ci po prostu nie smakuje? Dla mnie to rewelacja kulinarna.
MagdaM 2010-08-22 16:57:54.687

Moja kasza nawet po 24 godzinach moczenia nie nadawała się jeszcze do jedzenia (a nie wchłonęła całej wody). Co za rozczarowanie. Jedna gwiazdka :(
kruszonka 2010-08-22 13:49:41.041

próbowałam kaszę jęczmienną wiejską, też wychodzi. Z tym, że mi nie smakowała. Ale są różne gusta; spróbuj:)
veganjihad 2010-08-09 21:12:20.322

A próbował ktoś moczyć kaszą jęczmienną?
Irokezik91 2010-08-09 14:56:14.168

Kasza wyszła pyszna! Wystarczyło jedynie podgrzać i już było można rozkoszować się jej smakiem :)
Felodrema 2010-08-05 13:22:10.875

Moczę kaszę w zimnej wodzie już od kilku godzin i faktycznie mięknie! Będzie w sam raz na jutrzejsze śniadanie. Genialny patent! Niedługo spróbuję moczenia w mleku roślinnym, to dopiero musi być pyszne :>
xxl 2010-08-01 22:15:57.336

woda zimna, a ilość to nie wiem zależy ile masz kaszy, tak jak w misce to wody myślę z około 1-2 cm ponad kaszę, bo ona duzo nie napęcznieje.Powodzenia:)
veganjihad 2010-08-01 21:28:37.606

A woda zimna, czy gorąca? I ile jej, żeby nie trzeba było odcedzać?
lolituma 2010-08-01 16:42:04.8

ja robiłam z prażonej ale myślę że to nie ma znaczenia
veganjihad 2010-08-01 12:52:04.655

Jakiej kaszy dotyczy przepis - prażonej czy nieprażonej? A może to bez znaczenia? Brzmi intrygująco.
xxl 2010-07-31 01:34:45.15

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas