7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ku pamięci ;) 4 kg papryki w połówkach idealnie mieści się po rozłożeniu na 2 blaszkach-szufladach wsuwanych do piekarnika. Z tej ilości wychodzi ok. 6 dżemówek po 300 ml.
patrycccja 2013-09-27 20:08:03.325

Robię tę paprykę trzeci raz. W zeszłym roku niestety cały zapas musiałam wyrzucić, bo spleśniała. Nie wiem dlaczego. Wszystko robię zgodnie z przepisem. Może to czosnek był popsuty, jakiś chiński czy co? Robiłam też kiedyś sałatkę ogórkową z dodatkiem czosnku i też się popsuła.
Tak czy inaczej pyszny przepis. Papryka świetnie się sprawdza na kanapkach lub jako kolorowy dodatek do sałatek w zimie. No i zawsze miło, że można coś "zamarynować" bez octu, na który mam alergię.
~olala 2013-09-17 18:02:27.332

Moja sie wlasnie piecze. Zamierzam Ja pokroic w spore kawalki (strak na 4-6 czesci) i dodac tymianek i rozmaryn, zeby taki srodziemnomorski smak sie zrobil bardziej. Brzmi smakowicie, uwielbiam pieczona papryke w oliwie
~maarta 2013-07-31 19:23:11.821

Natka, ty tą paprykę zmiksowałaś? Jeśli tak, to zrobiłaś taki semi-ajwar :) Ja kroiłam paprykę w paski - zrobiłam zdjęcia, to postaram się też wrzucić niedługo. W sumie forma papryki zależy od zamierzonego przeznaczenia :)
patrycccja 2011-09-22 22:26:27.688

Moja już upieczona i czeka na zimę. Mhm..tzn jeden słoik nie doczekał, bo mi ślinka po kilka dniach poleciała i otworzyłam. Spałaszowałam tak po prostu ze spaghetti. Miodzio :) Polecam ten przepis.
Uwaga! Ja popełniłam mały błąd z pasteryzowaniem. Do piekarnika (bo tak ostatnio pasteryzuje) włożyłam słoik, który był napełniony w połowie i po kilku minutach usłyszałam dziwny sykkkkk dobiegający ze środka i wtedy już wiedziałam, że nastąpi mała eksplozja. Ukłoniła się fizyka ze szkoły podstawowej ;)
Trochę sprzątania miałam...niestety :(
Natka 2011-09-22 17:48:23.322

Do sezonu paprykowego niestety jeszcze daleeeeeeko, ale zapisałam sobie to cudo. Też uwielbiam pieczoną paprykę. Proszę tylko o wytłumaczenie (bardzo dokładnie) co to znaczy "pasteryzować 15 minut". Bo ja jestem kompletnie zielona w tym temacie - nigdy nic nie pasteryzowałam. Z góry dziękuję :)
~olga 2011-03-23 22:05:23.612

Zachwycił mnie ten przepis, bo nie dość że wreszcie coś bez octu (powiedziałabym że w zalewie własnej, bo ta oliwa to też tylko dodatek) to jeszcze z pieczonej papryki, która po prostu uwielbiam! :) Kiedyś się dziwiłam - że tez ludziom chce się z tym babrać, piec, obierać... ale jak spróbowałam, to już wiedziałam :D Mam nadzieję że taka ze słoiczka będzie bardzo podobna do świeżo upieczonej - wystarczy raz się poświęcić, a później pieczona papryka na wyciągnięcie ręki... mmmm :)
PS: Miałam wątpliwości czy nie będzie za mało zalewy - ale soku z pieczenia papryki jest tyle, że starcza z zapasem.
patrycccja 2010-10-28 16:55:58.41

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas