7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Domowy makaron fettuccine

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Jest ok, ale tylko wtedy, gdy użyję zwykłej mąki pszennej. Kombinowanie z pełnoziarnistą, razową, z pełnego przemiału itp. kończy się tym, że makaron się rozpada.
eliszebe 2011-07-26 10:38:17.656

I na "twardość" wychodzi podobny do makaronów włoskich? Nie wiem, raczej w to wątpię. Myślę, że rozbieżność naszych opinii bierze się z różnych gustów - ja lubię makarony zwarte, al dente. A makaron ze zwykłej mąki, bez jajka, przypomina mi bardziej ciasto na pierogi :) Nota bene pierogi robi się bez jajka właśnie dlatego, żeby ciasto było delikatne.
patrycccja 2011-07-24 15:29:30.402

a mi wychodzi ze zwykłą polską maką. kwestia proporcji, których nie umiem podać, bo robię "na oko". :)
eliszebe 2011-07-24 12:02:14.959

Ja od razu się wtrącę: makaron ze zwykłej mąki pszennej dostępnej w Polsce nie uda się bez jajka. Znaczy wyjdzie po prostu za miękki. Jajko utwardza ciasto - to jest jego rola w przepisach na makaron. Wegańska wersja udaje się za to jeśli zmieszamy zwykłą mąkę pszenną z semoliną (mąka z pszenicy durum). My robiliśmy dopiero raz - kiedyś wrzucę przepis.
patrycccja 2011-07-23 19:27:14.518

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas