7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegański tort czekoladowy z wiśniami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ten tort zrobił mi na urodziny chłopak - a że urodziny wypadały akurat w święta, to cała rodzina miała okazję spróbować. Mimo ogromnej ilości tradycyjnych słodyczy opędzlowali tort w godzinę, częstując się dokładkami:) 100% sukces!
~Olcio 2015-01-18 13:36:36.413

mam pytanie- czy ten tort wychodzi mega słodki? Chciałabym go zrobić na sobotę, na moje urki :) No i zastanawiam się czy mogę zrobić biszkopt z mąki 50/50 białej i razowej..
orzechova 2014-01-16 09:28:16.848

Ten tort jest na wypasie! Piekę go na wszelakie okazje!
Zina Marina 2013-03-24 13:00:02.39

Witam,
właśnie robię torcik po raz pierwszy i mi również masa nie chciała zgęstnieć. W przepisie nie ma mowy, że powinna być użyta czekolada gorzka. Jednak wykombinowałam, że aby masa mi zgęstniała muszę dodać więcej budyniu, bo jeden budyń na 750 ml mleka to mało. Dodałam łącznie trzy budynie i osiągnęłam dobrą konsystencję :). Zobaczymy jak wyjdzie w połączeniu ze wszystkim. Pozdrawiam
~irmina 2012-12-13 19:33:46.029

Robiłam już dwa razy i za każdym razem wychodził. Za drugim razem zrobiłam podwójną porcję biszkoptu i przekroiłam na 3 części. Biszkopt nasączyłam słodką herbatą z odrobiną aromatu rumowego. Podobno smakował super ;) Kremu zawsze trochę za dużo wychodzi, więc można spokojnie dać tylko 2/3 składników i wystarczy.
trututu 2012-11-13 16:35:07.291

Ale ja robiłam ten tort wielokrotnie, na różnych składnikach - także na przykład mleku migdałowym (Alphro - i nie miałam nigdy problemów z tężeniem. Może jednak chodzi o budyń (jakaś zawartość mąki ziemniaczanej?). Hm..
barianna 2012-08-10 08:32:27.906

patrycccja - tez mnie to ciekawi :P
gorzka to to napewno przynajmniej u mnie byla - z Biedronki tutaj podaje linka :
weganskiepysznosci.blogspot.com/2012/02/czekolada-gorzka.html
jak kupuje tak dla smaku to wybieram z lidla na lecytynie slonecznikowej albo ivorie z intermarche - taka mala gorzka jest pyszna czy tez terravite ale akurat tu uzylam takiej
po za tym mleka sojowego uzylam tez z Biedronki - nie np . robionego u siebie w domu - bo nigdy nie uzywam do kremow mleka sojowego ktore sama zrobilam :P
tylko jak wtedy robilam to mleko sojowe z Biedronki bylo w innym opakowaniu jeszcze - potem zmienili - wiec moze to mleko teraz jest mniej geste niz tamto ? no nie wiem :P
nie pamietam juz czy uzylam mleka czekoladowego czy naturalnego wiec moze to tez ma znaczenie ?
jak widac na zdjęciu mi pieknie sie zagescilo i nie bylo zadnych problemow z masa wiec moze jak bedziecie robic ten krem to kupcie czekolade i mleko z biedronki - np czekoladowe i moze wtedy bedzie wszystko okej ?:P
OpenWorld 2012-04-12 12:26:00.337

Zaczynam się zastanawiać czy problem z tężeniem kremu nie wynika z rodzaju (gorzka czy mleczna, jaka procentowa zawartość kakao) i jakości użytej czekolady - ilość i rodzaj tłuszczu może się znacznie różnić. Musi być jakaś prawidłowość wyjaśniająca, czemu niektórym krem wychodzi bez problemu, a innym nie chce tężeć.
patrycccja 2012-04-12 12:17:00.46

Nurkan, przepięknie ten twój tort wygląda. Gratulacje!!!
Ja ostatnio idę na łatwiznę, jeśli chodzi o ozdabianie. Przystrajam żywymi kwiatami i taki biszkopt wygląda cudownie :)
Natka 2012-04-12 08:38:53.792

Przygotowując ten biszkopt z podanych proporcji i piekąc go w tortownicy o średnicy ok. 22 cm byłam w stanie bez problemu przekroić go na 3 części (i jeszcze obciąć za bardzo wyrośnięty czubek). Natomiast do kremu dałam 3,5 czekolady, prawie 3 szkl. mleka i cały budyń a stojąc przez noc lodówce wcale się nie zsiadł, był bardzo rzadki :/ Uratowało go ponowne zagotowanie i dodanie do niego dużej paczki budyniu rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka a następnie rozbicie mikserem grudek. Kremu wyszło bardzo dużo, zostało mi trochę. Zewnętrzna warstwa kremu bardzo popękała podczas schnięcia. Nasączenie zrobiłam ze świeżo wyciśniętego soku z mandarynek, soku z ananasów z puszki oraz łyżki wódki. Owocami jakie dodałam do kremu były pokrojone na małe kawałki mandarynki (chciałam dać ananasy ale mój brat ich nie lubi ;). Gościom tort smakował, mówili, że gdyby nie wiedzieli, że jest wegański to by się nie zorientowali :) Zdjęcie mojego tortu tutaj: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=332900853429765&l=45a8c21f05
Nurkan 2012-04-11 21:30:25.44


Co najmniej dobry.
Przygotowywałam zachowując proporcje podane w przepisie i niestety do kremu musiałam dodać prawie szklankę mąki ziemniaczanej, bo nie chciał zgęstnieć (zachowywał konsystencję budyniu)i próby uratowania tej masy zajęły mi sporo czasu. Poza tym biszkopt nie wyrósł mi za bardzo, ale na szczęście udało mi się przekroić go na dwie cienkie połówki (polecam dwa instruktaże krojenia biszkoptów: www.ehow.com/video_4948734_cutting-2layer-cakes.html oraz www.youtube.com/watch?v=Q_usTjoHAAA).
Moi wszystkożerni goście stwierdzili, że mógłby być bardziej "nasączony".
Jeśli ktoś, tak jak ja wczoraj, przygotowuje tort pierwszy raz w życiu, radzę zarezerwować sobie więcej czasu. Biszkopt upiec dzień wcześniej, żeby sobie odpocząć i dał się ładnie przekroić, a do kremu na początek nie dodawać za dużo mleka (ja następnym razem zacznę od połowy porcji). Aha, co do wielkości blaszki, wydaje mi się, że najlepsza byłaby taka o średnicy ok. 20 cm, nie więcej, wtedy jest szansa na przecięcie biszkoptu na 3 warstwy.
Smacznego!
Saskja 2012-04-09 02:03:31.512


Najlepszy, przepyszny, absolutny hit. Polecam, robi niebywałą furorę!
barianna 2012-04-06 14:20:53.671

Iwo-na -
Nie mam pojęcia dlaczego masa Ci nie zgęstniała tym bardziej ,że dwóm poprzednim osobom się udalo i mi rowniez.
Jak będe go jeszcze kiedyś robić to napisze czy mi znowu wyszło i może zauważe coś przez co Ci masa mogla nie zgęstniec bo narazie nie mam zadnych pomyslow co do tego a tort robilam juz kilka miesięcy temu.
Ale naprawde jestem zdziwiona bo przeciez nawet jak się robi zwykly budyn na mleku roslinnym to 500 ml idzie na 1 saszetkę i budyn jest gęsty . tutaj jeszcze dodaje się cukier puder oraz kilka czekolad więc naprawde jestem zdziwiona czemu masa nie wyszla.
OpenWorld 2012-02-07 17:47:33.536

Trort czeka w lodowce na gosci w Nowy Rok:-) Tylko, ze krem mi nie wyszedl wedlug przepisu.... - ratowalam go po swojemu. "3 szklanki mleka" to 750ml, czy sie myle? Rozpuszczone czekolady nie zagescily tego mleka, a budyn dodany nawet w calosci tez nie dal rady - masa byla mocno plynna! Jak Wam to wyszlo? OpenWorld prosze o szegoly.
Ostatecznie nastepnym razem wezme do kremu: ok.350ml mleka, czekolady i budyn(+ew.cukier do budyniu) i wtedy krem powinien sie udac.
Iwo-na 2011-12-31 00:45:04.565

Ciasto genialne, fantastyczne do zrobienia - pomimo długiego czasu przygotowania jest bardzo 'proste w obsłudze'. Masa obłędna, chociaż ja dałam do środka zamiast normalnych wiśni, wiśnie w spirytusie, co dodało troszkę 'pieprzu' do tak słodkiego i czekoladowego tortu.
Toszka 2011-10-21 13:26:54.936

Nieweg* znajomi mówią, że pycha :)
Daiana 2011-09-22 16:55:07.311

Szkoda, że wcześniej nie pomyślałam, jutro urodziny w rodzinie, ale nie zdążę zrobić :(
~Ilona 2011-09-19 16:06:35.232

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas