7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Alik, masełko najlepsze wychodzi z płatków kokosowych, ja użyłam Chipsy kokosowe z firmy Natu - wychodzi z nich największa ilość masła. Po jednej nocy odsiadywania mleka w lodówce na powierzchni uzbierała się dość gruba warstwa tłuszczu, tak twardego, że można go z łatwością ściągnąć biorąc do ręki. Przekładam go do filiżanki wyłożonej np. ściereczką lnianą, tetrą itp., ugniatam palcami dzięki czemu jest taki kształt jak na zdjęciu.
Jeżeli mają to być wiórki to muszą być najlepsze ( nie przerabiane) takie, które są po prostu drobniejszą formą płatków a nie z których już tłuszcz odciągnięto.
vegabutik 2012-04-23 11:20:37.593

Luna7, bardzo dziękuję! Myślę, że widocznie w moim przypadku to była kwestia jakości wiórków. Spróbuję z jakimiś lepszymi:)
Alik 2012-04-22 08:55:55.253

Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :)
A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany.
Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :)
Luna7 2012-04-22 01:09:02.363

A jak zrobić, żeby otrzymać mało w takiej formie jak na zdjęciu? Bo to wygląda jak przeciśnięte przez coś? Poza tym, zrobiłam wg tego przepisu z wiórek kokosowych, trzecią dobę mleczko stoi w lodówce a na nim tylko cieńka warstwa białej "skorupki" czyli masełka. Dlaczego tak mało? Proszę o jakiś komentarz. Pozdrawiam!
Alik 2012-04-21 20:50:22.834

a to super, dzieki wielkie :)
uwielbiam kokosy, wiec chyba nawet 100 g to za malo, robie z wiekszej ilosci :)
~gosc 2012-04-21 14:49:25.14

Wychodzi ok 80-100 g masła ;)
EwaH 2012-04-20 15:13:13.791

a ile masla mniej wiecej wychodzi z takiej ilosci? bo nie wiem czy od razu nie podwoic skladnikow :)
~gosc 2012-04-20 15:10:12.561

Jaka bomba! tego szukałam (o: Takie mleczko jest proste do wytrorzenia i przystępne cenowo a dodatkowo mąkę która powstanie można wykorzystać do wykonania ciastek owsianych z mojego dzieciństwa. Dziękuję za inspirację do dzielenia się przepisami.
Przepis na owsiane ciasteczka niedługo (o:
AggaDuu 2012-04-19 07:04:58.581

Mogą być, ilość wtedy można trochę zwiększyć
vegabutik 2012-04-18 14:52:40.281

Czy zamiast płatków kokosowych mogą być wiórki?
EwaH 2012-04-18 14:39:34.502

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas