7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Wiele przepisów na tofurniki zawierają stałą cześć mleka kokosowego. Tu jednak go brak, dlaeczego ? Czy dodając go ciasto również się uda?
~Aneta 2020-04-09 15:48:36.537

Pycha pycha pycha!
Bezglutenowy spód zrobiłam na podstawie przepisu z czyjegoś bloga, ale niestety nie pamiętam :50g płatków błyskawicznych jaglanych, 50g mąki ryżowej, 10g maki migdałowej, 1 łyżka oleju kokosowego, 100 ml mleka roślinnego, 10 ml syropu klonowego.
Od siebie dodałam solidną szczyptę soli do smaku, 2 łyżeczki kakao.
Tym razem masa z tofu była z dodatkiem mąki z manioku (akurat taką miałam). Ten tofusernik jest straszny - za szybko znika!
Dana 2016-04-19 15:20:54.393

Z tym sernikiem to tak, jak z ulubioną bajką. Chcielibyśmy, aby nam cały czas towarzyszyła. A najlepszy tofusernik brzoskwiniowy robi mój zięć :)Najwyższy czas, żebym i ja spróbowała go zrobić, ale z jakimś bezglutenowym spodem.
Dana 2016-04-10 11:56:49.9


Jest pyszny :) Z wyraźną brzoskwiniową nutką. Na kakaowym spodzie rewelacja!
Baś 2014-11-27 11:50:05.128

Sernik jest przepyszny, po prostu "niebo w gębie". Cieszę się, że bez jajek można zrobić takie cuda.
Gonia 2014-08-31 13:13:58.344


dziś robiłam i wyszedł szablonowo! :)
Zina Marina 2014-03-23 22:11:33.526

@Avka, tak, on wychodzi właśnie tak aksamicie delikatny :)
@masskotka69 , "na orzechowym spodzie" brzmiało bajecznie, dopóki nie przeczytałam, że oznacza to herbatniki zmieszane z masłem orzechowym i jeszcze olejem ;)
Swoją droga spróbujcie dodać do spodu jeszcze kilka słusznych łyżeczek kakao holenderskiego - my tak właśnie ostatnio robimy :D Świetnie wygląda, a jak kakao jest więcej, to też lepszy kontrast smaków jest :)
patrycccja 2014-01-27 21:06:58.353


Przepyszny! *_* Za sprawą brzoskwiń ma wspaniały, owocowy smak. Zrobiłam polewę czekoladową, pycha! Tylko w środku jest bardzo miękki (inne tofu-serniki wychodziły mi raczej suche), tak ma być? Piekłam go jakieś 65 minut.
Avka 2014-01-26 20:43:07.958

Tym razem robiłam pod okiem mamy i zanim odpisałaś już mnie olśniła, że to przecież oczywiste że chodzi o proszek :P Wcześniej posłużyłam się tym przepisem www.vegestrefa.pl/616/tofurnik-na-orzechowym-spodzie/ (również korzystam z tego spodu) i wyszło ok. Tym razem zrobiłam z cytryną, zdam relacje po zjedzeniu:) Dzięki!
masskotka69 2013-04-09 16:18:53.82

O rety, jasne że chodziło o sam budyniowy proszek, bez gotowania... Przepis mówi żeby użyć "4-5 czubatych łyżeczek skrobi kukurydzianej lub ew. 3/4 torebki budyniu", a później o wrzuceniu do blendera tofu i innych takich oraz skrobi. Skrobi nie gotujesz, więc budyniu w proszku (który w większości składa się ze skrobi właśnie) również nie :) Poza tym przepis na pewno by o tym wspomniał, gdyby było trzeba najpierw cokolwiek ugotować... Ale cieszę się że mimo wszystko sernik w miarę wyszedł :) Bardzo się cieszę :)
patrycccja 2013-04-09 14:53:26.907

tak więc zrobiłam ten sernik z ugotowanym budyniem, wyszło nawet spoko, tylko zastanawiam się cały czas czy chodziło o ugotowany budyń czy sam proszek?
masskotka69 2013-04-09 14:03:01.827

dzięki bardzo za szybką odpowiedź, biorę się do roboty :))
masskotka69 2013-03-30 19:58:11.732

Zgodnie z informacjami tylko skórka jest opcjonalna. Reszta nadaje odpowiedni smak masie serowej, ale jednocześnie żaden ze składników nie wybija się wyraźnie, bo wszystko jest zmielone na dość gładko. No nie wiem, ja bym zaryzykowała, bo sernik jest pycha :)
patrycccja 2013-03-29 22:48:56.456

czy cytryna i brzoskwinie są konieczne? Mój tż nie przepada..:(
masskotka69 2013-03-29 21:30:03.555

Dziękuję, zrobię w tym tygodniu :)
~Brygida Awenturyn 2013-03-28 11:40:44.331

Normalna... czyli chyba duża (470g netto w przypadku puszki, którą teraz mam). Dopisałam w przepisie, żeby w przyszłości już było jasne :)
patrycccja 2013-03-27 23:09:24.506

Puszka brzskwiń mała czy duża??
~Brygida Awenturyn 2013-03-27 21:39:11.234

:) Polecam zrobic spod ciasteczkowy z maslem orzechowym - mim zdaniem smak tego sernika Ani.D zyskuje na tym gdyz spod z jej przepisu jest okej ale wielu oobom w mojej rodzinie nie smakowal a jak zrobilam ten z ciasteczek i masla orechowego to juz tak :) no i brzoskwinie dodac i wiecej cukru tez bym polecila - no ale jak kto juz lubi :)
OpenWorld 2013-03-01 09:38:49.455

Dzięki wielkie za komplementy :D Ja z kolei, zachęcona sukcesem z tym sernikiem, mam zamiar spróbować cytrynowy wg. Ani D. :)
patrycccja 2013-02-28 12:27:15.07

Piękne zdjęcia !
Ja jak robie sernik z tofu to robie tofusernik cytrynowy Ani.D z wegedzieciaka z moimi modyfikacjami - bo inny spod , i dodaje jeszcze brzoskwinie i rodzynki no i wiecej mleka zuzywam do gotowania kaszy jaglanej i wychodzi naprawde pyszny :D ale nastepnym razem jak bede robic to zrobie ten :)
OpenWorld 2013-02-28 12:19:52.157

Aniu, jeśli już to ja bym kombinowała szukając w miarę miękkich owoców i uzupełniając ich kwaskowość sokiem z cytryny. Jakie owoce? Mango dojrzałe lub z puszki, morele, miękkie gruszki, ostatecznie trochę banana (ostatecznie, bo ciasto z jego dodatkiem ciemnieje i następnego dnia jest bure). Albo jakaś ich mieszanka jeśli nie chcesz, żeby sernik miał wyraźny smak jednego z owoców. W razie czego możesz poszukać innych przepisów na Puszce - znajdziesz sporo pomysłów i z owocami i bez :) A nawet serniki z nerkowców, "surowe" czyli bez pieczenia.
patrycccja 2013-01-13 23:57:08.131

hmm, zastępować brzoskwiń nie próbowałem i nie przychodzi mi do głowy nic co może je zastąpić. Z tym owocem jest taki myk że one właśnie dają ten "sernikowy" smak.
chojnac 2013-01-13 23:36:23.464

A jakie można inne owoce zamiast brzoskwiń? Moje dziecko ma uczulenie na nie
~Ania 2013-01-13 18:00:31.876

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas