7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko kokosowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Dodałam więcej wiórek kokosowych i smak jest naprawdę bardzo dobry.
kacha_es 2014-07-14 14:14:59.547

a mi wlasnie dzis mleko z biedry sie w kawie zwazylo. ale bardzo rzadko pije kawe, wiec nei wiem jak to jest zwykle... dwa do jednego ;)
efedrina 2014-01-23 16:36:23.557

Chelonia, tu muszę się nie zgodzić ;). właśnie popijam gorącą kawę z mlekiem sojowym z biedry i nic się nie zważyło. kawa była gorąca a mleko prosto z lodówki, mi akurat kupne się nie waży.
majczi 2014-01-23 13:58:03.701

majczi, mi też się ważyło, dopóki nie zaczęłam pić tych napojów w temperaturze dobrej dla żołądka.. w gorących każde mleko roślinne mi się waży (również te kupne sojowe itd.)
Chelonia 2014-01-23 12:30:33.237


często robię mleko kokosowe, ale zawsze tyle ile potrzebuję, nie na zapas. wiórki najpierw zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut, potem miksuję z wodą i przecedzam. do ciasta, kaszki, koktajlu, zupy czy sosu idealne, ale w kawie ZAWSZE mi się waży, nawet jak dodaję samą śmietankę.
majczi 2013-12-28 17:14:58.676

Takie mleko kokosowe z puszki tez ma mnostwo tluszczu, chyba te wersje "light" maja 4-7%! Powinno sie odstawione, zwlaszcza w niskiej temperaturze, rozdzielac na "mleko" i "smietanke kokosowa", ktora mozna zebrac lyzka, i zuzyc w czyms w czym ten tluszcz jest porzadany. Taka "uroda" tego mleka, jezeli chodzi o proporcje bialka, weglowodanow i tluszczu to chyba sojowe jest najbardziej podobne do krowiego. Kokosowe jest takie jakie jest, dlatego nie sprzedaja go w litrowych kartonach, jak sojowego i ryzowego, tylko w malych puszeczkach. Moze jakby wymieszac kokosowe z ryzowym, to by sie nadawalo jako zamiennik mleka, a nie smietanki.
~alex 2013-08-04 20:26:20.394

Dyśka, zasadniczo tak. Kokos zawiera sporo tłuszczu. Zauważyłam jednak, że grubsze wiórki mają w sobie więcej tłuszczu. Tak jakby te drobniejsze były mocniej odciśnięte przed suszeniem czy coś. Więc proponuję do wyrobu mleka kupować jak najdrobniejsze.
patrycccja 2013-07-21 12:26:16.566

Ostatnio robiłam te mleko... I wyszło mi jakieś tłuste :< tak ma być?
~Dyśka 2013-07-07 19:55:47.256

Do koktajli, samo do picia, do zimnych deserów i innych - jasne. Do wypieków również się nada. Do zup (soczewicowej, pomidorowej i innych z dodatkiem mleka kokosowego wg przepisu) raczej też (ale lepiej pod koniec). Mi się nie warzyło.
Jednak uważałabym przy robieniu np. kakao czy budyniu. W ogóle nie radzę domowego mleka za długo gotować.
Luna7 2013-04-29 22:02:59.206

Czy mogę normalnie używać tego mleka w przepisach zamiast kupnego? :)
~Ania 2013-04-29 16:02:27.212

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas