7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kajmak (masa krówkowa)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

to prawda, przepis dobry dla wegan którzy poszukują zamienników zbrodniczej kuchni.
Dzięki
~tomasz.d 2018-01-20 16:35:58.018

nie ma się czego bac, z owsianego kupnego też wychodzi pycha masa
~monikadredy 2014-03-29 01:15:55.293


Masa wyszła bardzo krucha i szybko zastygała... Ledwo udało mi się przełożyć nią wafle :) Myślę, że można ją przelać do pojemnika i po schłodzeniu pokroić na kruche krówki. Kilka łyżek zostawiłam, żeby sprawdzić wersję "mordoklejkową" i ta zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Niestety, ciągle nie smakowała jak kajmak z dzieciństwa, dlatego nie ustaję w dalszych poszukiwaniach :)
nasse 2013-06-02 10:34:45.147


Świetny przepis! :)
Nula 2013-06-01 12:16:25.464

Wiesz, dla mnie wymyślenie i wykonanie tego przepisu było jedynie potwierdzeniem mojej teorii, że masa krówkowa jest po prostu karmelem, tylko na mleku, a nie na wodzie, soku cytrynowym czy bez niczego ;) Mleko go matuje, zmętnia, więc nie jest już przejrzysty i tyle ;) Na dobrą sprawę można spróbować zrobić karmel i do niego dodać jakieś roślinne mleko w proszku, też powinno wyjść ;)
A prawda, takie niesłodzone by się przydało, jak potem ze słodzonego sojowego robić majonez ;) Nie idzie :P
Nie próbowałam mierzyć czasu gotowania, zawsze zależy to od ilości składników, trzeba umieć wyczuć ten moment, kiedy kajmak jest dobry, ja to poznaję po barwie i konsystencji :) Myślę, że inaczej się nie da ;) Przecież to zależy nie tylko od ilości składników, ale i od wielkości ognia...
Luna7 2013-04-03 20:57:21.244

no to dobrze ze dodalas przepis :D niech ludzie wiedza ze mozna cos takiego zrobic bo niektorzy jak im sie przepisu pod nos nie podstawi to nigdy samemu czegos nie wymysla hehe :P
choc chyba w przepisie na wafel tez byl przepis na kajmak czy cos takiego :P
wiesz ja jak raz gotowalam strasznie dlugo mleko sojowe z cukrem to jak zastyglo to faktycznei az zabardzo zgestnialo,jednak nastepny mrazem gotowalam krocej i nie dodawalam zadnego oleju -kokosowoego tez i juz tak nie bylo wiec pewnei zalezy ile sie to gotuje :P
No wiem ja bym tez nie uzyla takiego mleka - ale to sie tyczy rowniez mleka domowej produkcji sojowego czy innego roslinnego
Najlepiej kupic wlasnie kokosowe,sojowe,czy migdalowe czy inne ze sklepu i wtedy robic - i jeszcze lepiej zeby to mleko bylo bez cukru :P
tak widziala wlasnie ze sa mleka sojowe,kokosowe skondensowane za granica - i moze jak u nas mozna kupic juz w internecie ser zolty weganski to kiedys tez sprowadza mleko skondensowane :P
OpenWorld 2013-04-03 20:45:22.496

A widzisz, szukałam, czy ktoś wrzucił przepis i nie znalazłam :P
Jak się daje olej (przy użyciu mleka kokosowego pewnie nie trzeba), to wychodzi takie kruche po zastygnięciu, bez tego są mordoklejki - tu już, jak kto lubi ;)
Szczerze przyznam, że bałabym się użyć mleka kokosowego domowej produkcji do tego ;) Zawsze po zagotowaniu mi się brzydko rozwarstwia :( A z puszki może by wyszło, nie wiem, nie próbowałam ;)
Ponoć kajmak czy mleko skondensowane sprzedają puszkowane, ale... za granicą :P
Luna7 2013-04-03 19:34:36.251

Ja juz pisalam kiedys o kajmaku weganskim na puszce ale musze napisac ,że na mleku kokosowym z puszki i z syropem z agawy wychodzi genialny kajmak :D z mlekiem sojowy mtez juz kiedys robilam i tez wychodzi bardzo dobry :P nie trzeba dodawac zadnego oleju ale jak juz dawalam to dawalam kokosowy :P
Powinni wogole kajmak czy mleko skondensowane z mleka sojowego lub kokosowego sprzedawac w sklepach :P
OpenWorld 2013-04-03 18:16:02.915

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas