7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Fajne, a szczególnie zyskuje z ogórkiem kwaszonym.
mańka 2017-05-30 22:41:29.528

Wyszlo baaardzo dobre, ale jak makrela nie smakuje :D
~Mniam 2016-08-12 14:20:10.792

Rewelacyjna pasta. Ostatnio zrobiłam taką, chociaż używłam innych składników:
- tofu wędzone polsoi
- 2 pokruszone arkusze glonów nori
- 4 łyżki majonezu wegańskiego
- zielona cebulka
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
~hanka 2015-06-01 13:16:18.704

Wyszło genialne, polecam! Na tyle na ile pamiętam smakuje rzeczywiście jak pasta z makreli ;)
~Fili 2015-01-29 18:26:04.584

pychaaa!!
~kasia 2014-12-22 19:42:16.145

Doskonała!
iron_woman 2014-09-14 12:37:04.88

dodałam rozdrobnione nori i teraz naprawdę zalatuje rybą ;p tylko trzeba uważać z koncentratem. jak się chlapnie go za dużo to wychodzi bardziej kwaskowe i go po prostu czuć.
lilias 2014-07-13 18:51:03.703


Co za niespodzianka. Kupiłam tofu na grilla, impreze odwołano, więc szukałam sposobu na tofu, które miało się zaraz przeterminować. Pasta świetna, bo banalna w wykonaniu a do tego smaczna - szczególnie dla kogoś kto lubił ryby.
Dragonist 2014-07-13 16:41:05.895

PYSZNA!! :) Mój kolega 3 razy pytał czy to aby napewno jest wegańśkie bo za bardzo jechało mu rybą :D
masskotka69 2014-04-15 22:46:57.33


Super ta pasta :) przyjemnie wzbogaciła moje dzisiejsze śniadanko. Na pewno powrócimy do tego smaku.
Ekasha 2014-02-11 13:05:37.921

Ja miałam dość twarde tofu i też wyszła suchawa ale następnym razem dolałam więcej oliwki i wody na lepszą konsystencje, co do smaku dodałam tej wędzonej papryki o której mówiła patrycccja, jest super !
oliwka-oliwka 2014-01-18 10:51:46.365

bylam ciekawa efektu pasty i ja zrobilam tylko... po zmieleniu skladnikow wszytsko tak niekorzystnie pachnialo ze przez pare minut balam sie tego sprobowac...
ogolnie bardzo dobra pasta ale wyszla mi jakas suchawa w smaku. ma ktos jakies pomysly by poprawic jej smak?
MMM 2014-01-18 07:24:46.191

Kama, niestety nie wiem... Ja wędzoną paprykę kupiłam przez sieć przy okazji innych zakupów. Jeśli bym szukała lokalnie to pod Halą Mirowską - jest tam kilka stanowisk z przeróżnymi przyprawami łącznie np. z pieprzem syczuańskim, a u p.Darka (hippisa) generalnie można dostać dużo rzadko spotykanych produktów.
patrycccja 2014-01-09 20:47:36.235

Patrycccjo! Zaciekawiła mnie ta wędzona sól i papryka, ale nie mam pojęcia gdzie w Wawie można to kupić... pomożesz?:))
~Kama 2014-01-09 18:15:58.338

Martina, poszukaj też papryki wędzonej lub soli wędzonej. Co do pasty z nori to już została wynaleziona ;D puszka.pl/przepis/6886-pasta_pseudo-makrelowa.html
patrycccja 2014-01-08 12:01:28.868

Tym razem zrobiłam z tofu wędzonego firmy Solida (z pandą). Waży 220g, więc kostka jest trochę większa niż Polsoi (180g). Co do konsystencji to są porównywalne, może solidy nawet bardziej zbite. Ma też delikatniejszy smak i jest mniej słone. Dlatego zamiast 1 łyżki sosu sojowego trzeba dać 3-4. Pozostałych dodatków można dać tyle co w przepisie lub 1,5 porcji.
patrycccja 2014-01-08 12:00:48.634

Hmm, może spróbuje zamarynować je z nori o lejem lnianym :D
martina 2014-01-07 20:40:02.684

Martina, robiłam z tofu naturalnego i pasta też jest pyszna, ale jeśli zależy ci na makrelowym efekcie, to MUSI być wędzone - właśnie stąd się bierze ten smak. :)
Sowa90 2014-01-07 20:25:52.804

Wiem, że to głupie pytanie, ale próbował ktoś z tofu naturalnego? Nie mogę trafić ostatnio na wędzone w markecie;/ Nie wiem, czy dostawa nie przyszła, czy mi sprzed nosa wykupują ;/ Tylko naturalne i ew. kiełbaski polsoi, buuu.
martina 2014-01-07 18:53:33.973


Nie sądziłam, że można odtworzyć smak wędzonej makreli przy pomocy wegańskich składników! Pycha! :D
Avka 2014-01-07 17:29:20.936

Pasta jest pyszna i faktycznie smakuje trochę jak z prawdziwej makreli. Rewelacyjny i prosty przepis! :)
~Marta 2014-01-06 20:51:33.314

Niesamowicie pyszna pasta. Nie wiem jak smakują ryby, ale ta pasta jest kapitalna!
~Mateusz 2014-01-04 17:23:50.038

Składnikiem podkreślającym rybny smak jest siemię lniane. najlepiej je podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić w moździerzu albo zmielić w młynku do kawy. dodać wedle uznania.
~mant 2014-01-04 16:24:43.136

Rewelacyjna pasta. Mięsa i ryb nie jem od lat i akurat za makrelą tęsknię ogromnie. Dzisiaj po raz pierwszy od momentu przejścia na dietę wege naprawdę dałam się "oszukać" :) Polecam wszystkim :)
~Małgorzata 2014-01-03 20:24:31.395

O dziwo naprawdę przypomina smak wędzonej ryby :) Pychota
camomile 2014-01-03 16:18:40.558

Smaczna i prosta, polecam.
oliwka-oliwka 2014-01-02 18:33:56.524

bardzo dobra :)
~magda 2014-01-02 17:10:53.587

Super. Proste i pyszne
~dorzar 2013-12-30 11:31:24.613

Jeszcze nie próbowałam ale już mi ślinka cieknie!!!
Ekasha 2013-12-30 11:02:41.641

Cieszę się niezmiernie, że smakuje :)))
Sowa90 2013-12-29 16:00:56.008


Zrobiłam śniadanie w trybie tajniaka. Efekt?
"CZEMU to smakuje wędzoną rybą??? :o
Coś ty tam dodała???
Rany, jakie dobre!!! Jak mi tego smaku brakowało! Szok! Ale pycha!
Koniec z kupnymi pastami, będziemy taką robić."
;D Reakcja przerosła moje oczekiwania :D
Zrobiłam też pastę "makrelową" z dodatkiem nori (puszka.pl/przepis/6886-pasta_pseudo-makrelowa.html). Stawiałam że to ona wygra, ale bezdyskusyjnym zwycięzcą okazała się jednak pasta wg Sowy :) Pełen zachwyt :)

Jedyna zmiana, to że zamiast oliwy użyłam oleju lnianego - ma bardzo bogaty aromat, niektórzy twierdzą, że zbliżony właśnie do rybiego tłuszczu. Tego nie wiem, ale na pewno jest o wiele bogatszy niż oliwy z oliwek i większości innych olejów roślinnych, a jednocześnie nie jest dominujący. Myślę, że to jeden z sekretów dzisiejszego sukcesu :)
patrycccja 2013-12-29 11:00:08.059

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas