7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegańskie bezy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Rewelacja! Genialne rozwiązanie. Robię z tego teraz wierzch kokosowy do szarlotki.
OlaKuczara 2013-12-21 17:47:39.617

i cudowne zjdęcie!
xdakax 2013-12-05 11:38:49.472

Siemię lniane najlepiej przecedza się przez skarpetkę rajstopową, po wszystkim wystarczy ją wypłukać. :)
xdakax 2013-12-05 11:06:06.442

A ja wykorzystałam ten przepis na kokosanki! Rewelacja!
OlaKuczara 2013-11-11 16:15:03.665

Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko.
Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :)
nasse 2013-10-11 20:40:30.098

A ja mam pytanie, gotuje się na początku siemię bez przykrycia ? Oraz, jak mam je przecedzić, próbowałam przez sitko, przez durszlak i nic, kisiel jest zbyt mocno zwarty, zlepiony z sieminiem lnianym, hmm :( Pomocy!
Scansenmuseum 2013-07-22 15:25:18.471

Ja robiłam i fakt są ciut płaskie ,ale nie aż tak jak opłatek , jak makaroniki mi wyszły ja dałam szczyptę soli i cream of tartar
Piana była tak ubita ,że można było ją krajać , ja suszyłam najpierw w 90 stopniach ok 1 godziny i 110 z pół godziny chyba jeszcze
~margot 2013-07-17 19:30:54.739

Mnie również nie udało się ubić siemienia na sztywną pianę. Wyszedł mi słodki pienisty płyn....
martina 2013-07-16 23:10:52.539

Dałam, dałam. Jako, że skład Bezglutena średnio mi się podobał, a skrobi kukurydzianej specjalnie nie lubię, dałam ziemniaczanej. 5 minut po wstawieniu do piekarnika oklapły. A naprawdę długo ubijałam... jak znowu mnie najdzie na takie coś, dodam chyba szczyptę soli i wsadzę na wyższą temperaturę. Odparowany był tak, że łyżka stała, wyszło mi tego nawet mniej, niż szklanka, bo się trochę zgapiłam, więc za rzadkie być nie powinno...
Luna7 2013-07-16 22:47:00.023

Luna7, a dodałaś jakiś zastępnik jajka? Choćby trochę skrobi, która jest głównym składnikiem takiego zastępnika? Dziś na blogu doczytałam, że Kindze wychodziły wyższe bezy, kiedy stosowała zamiennik. Szkoda że treść przepisu tego nie uwzględnia. Może też sam "glut" ;) z siemienia nie był wystarczająco gęsty/odparowany? Co do rodzaju siemienia i stopnia ubicia piany to nie wiem... na pewno im sztywniejsza piana tym lepiej, ale nie wiem na ile da się ubić taką z siemienia.
patrycccja 2013-07-16 21:35:11.253

Nie wiem, co zrobiłam źle... stosowałam się do przepisu, a wyszły mi cienkie opłatki :(
Ubijałam jakieś 20 minut, nadal nie było sztywne, mimo to małą łyżeczką nałożyłam na papier do pieczenia i wstawiłam do piekarnika.
Może to dlatego, że nie był nagrzany. Może powinnam ubijać jak białka, do sztywności. Bo to przecież raczej nie dlatego, że siemię było brązowe, a nie złote..!
Luna7 2013-07-07 23:55:54.639

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas