7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż"

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Mi nie wyszło... Jest jakby zakalec i jest ciężkie;/ A byłam pewna że sie uda... Zrobiłam na musie śliwkowym...
~Ania 2015-08-13 21:09:26.702

Wersja bg, banany zamiast musu. Z dodatków: suszone owoce goji i wiśni (z Badapaku, sama jeszcze nie suszyłam żadnych owoców ani warzyw). Zapomniałam do ciasta dodać olej, w ostatniej chwili posmarowałam nim wierzch ciasta. I wyszło coś pośredniego między ciastem a chlebem bananowym. Pychotka bez tłuszczu!
Dana 2014-11-01 18:15:10.065

Bardzo dobre. Tylko zamiast cukru użyłam ksylitolu.
limesik 2014-05-05 16:41:55.77


upiekłam je z makiem i wyszło pyszne !
tiny 2014-04-26 17:28:52.105

Pyszności!!! Mieszanka mąk bezglutenowych: gryczana, ryżowa, kukurydziana, skrobiowa i migdałowa. Zamiast musu jabłkowego - 500g bananów (ważone bez skórki) + mały słoiczek "małpiego smarowidła" (zmiksowane i uduszone ananas, banany, wiórki kokosowe). Obowiązkowo dodałam ocet jabłkowy, a od siebie - żurawinę i łyżkę przyprawy do piernika. Ciasto wyszło obłędne!!!
Dana 2014-03-16 13:24:46.256

~tere, czy czytałaś wcześniejsze komentarze? Zrób to, a znajdziesz odpowiedź
Dana 2014-03-05 16:32:34.555

Czy mozna mąkę pszenną zamienic np na ryzową,aby było bezglutenowo?
~tere 2014-03-05 12:44:09.879

Na jaką blaszkę jest to ciasto?
Jakiej formy powinnam użyć?
~Asik0011 2014-02-22 15:23:52.912

Ten piernik z jabłkami już piekłam i bardzo nam smakował.
Dzisiaj nie chciało mi się włączać laptopa, więc biegałam do przepisu na ekranie komputera. Efekt taki, że zamiast 1 łyżki sody dałam tylko 1 łyżeczkę i dodałam 2 łyżeczki octu jabłkowego. Bo tak wyczytałam... hi hi hi :)
Nigdy nie wiem, czy jak chodzi o przecier to mają to być przetarte surowe owoce, czy taki mus z duszonych. Zmiksowałam surowe banany z jabłkami tak, żeby wyszło 500 g (mniej więcej), do tego 1/2 szklanki cukru muscovado i 1łyżka cynamonu. KONIECZNIE spora szczypta soli, naprawdę działa cuda.
Jestem w szoku, bo ciasto wyszło przepyszne. Wyrosło pięknie (pewnie dzięki octowi), jest miękkie wilgotne i bardzo aromatyczne (cynamon i banany - uwielbiam to połączenie).
Patrycjo, dziękuję za przepis. Dopisz może, że to jest ciasto błyskawiczne. Wyciąganie z szafek, odmierzanie i mieszanie wszystkich składników zajmuje dokładnie tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. Cudowny przepis na zimowy wieczór, kiedy chce się coś słodkiego pysznego natychmiast, a przy okazji można dom dogrzać piekarnikiem :))))
~olala 2014-01-28 19:50:46.759

Mam jeszcze pytanie odnośnie słonecznika, który dodałam oczywiście do ciasta. Podczas pieczenia - zzieleniał. Miałam tak samo wiele lat temu, gdy piekłam ciasto greckie. Czy spotkaliście się z tym? Dlaczego słonecznik zielenieje? Czy to dobrze czy źle?
Dana 2014-01-20 17:59:03.285

Wczoraj zrobiłam to ciasto z mieszanki mąk bg: 2/3 szklanki - mąka gryczana i po 1/3 - kukurydziana, ryżowa, skrobiowa (z tapioki), migdałowa. Zamiast musu jabłkowego dałam mus z pieczonej dyni i jabłek z cynamonem (słoik od córci - jak widać słoiki wędrują również z Warszawy w teren!). Wczoraj, jeszcze na ciepło za bardzo czuć było cynamon, ale dziś... wspaniały, mimo że troszkę mało słodki (dla mnie) z lekka nutką orzechową.
Dana 2014-01-20 17:56:26.665

Rzeczywiście jakby się nie robiło tego ciasta to mam wrażenie, że nie da się go zepsuć...ale żeby było smaczne u mnie stoi i nikt tego jeść nie chce jest za ciężkie :(
~BB 2014-01-18 20:02:31.907

Zrobiłam wczoraj w nocy. Rzeczywiście najwięcej czasu zajęło mi odmierzanie i ważenie składników. Mus jabłkowy zmieszałam z jagodowym, więc wyszło naprawdę ciemne (mąż powiedział: po co kazałaś kupić chleb, jak upiekłaś? ;)). Ale jest totalnie pyszne, lekkie, a jednocześnie zwarte. Tego mi było trzeba na sobotnie południe przy kawie. Aha, oleju dałam trochę mniej i robiłam z mąki orkiszowej zmieszanej z owsianą. Sprawdziły się.
Glo 2014-01-18 11:54:15.97


Ja też oszalałam, wyszło wspaniale!
goodygoody 2014-01-17 18:44:42.847

Wow, wow, wow! :D Ależ milo czytać takie komentarze :) Dieselka i pozostali, cieszę się ogromnie że przepis sie u was tak dobrze sprawdził! :D
patrycccja 2014-01-16 19:27:41.628

Moja rodzina oszalała. Znajomi, w kolejce po przepis się ustawiają..... A ja się cieszę, bo mi zrobienie tego ciasta zajęło.... no sypanie mąki do szklanek było chyba najdłuższą czynnością :P Rewelacja!
Robiłam z różnych mąk. Dałam mniej cukru niż w przepisie ale i tak na przyszłość mam zamiar z niego zrezygnować. Po prostu do blendera z jabłkami dodam trochę słodkich bakalii :)
Dzięki! :D
Dieselka 2014-01-16 10:45:44.598

u mnie trochę mniej musu, ale z bananem, wiórkami kokosowymi i suszonymi morelami, skradło mi serce, pycha
~Ewa 2014-01-14 13:42:45.691

Zamiast przecieru dodałam trzy ugotowane i rozdziabane jabłka (po odcedzeniu kompotu) i jest to ni mniej ni więcej jedno z najgenialniejszych szybkich i ratunkowych ciast - nie jest zbyt ciężkie i słodkie i z powodzeniem można wcinać w czasie długiego dnia w pracy/na uczelni (i, jak powiedzieli mi dziś znajomi, jest całkiem sycące). Z podanych ilości wyszła mi pełna keksówka, następnym razem dodam jednak więcej cynamonu (aby był bardziej wyczuwalny) i kapkę mniej sody (aby była mniej wyczuwalna - chyba, że coś sobie wkręcam, tak jak ~gatt z olejem;) )
Muzo Natchniuzo 2014-01-13 22:13:20.481

Potwierdzam :) - mokre i puszyste. Ja dodałam łyżeczkę kakao i cynamonu plus odrobinę siemienia lnianego. Za mus posłużył słoik jabłek prażonych z późnego lata.
~Edyta T. 2014-01-13 18:37:07.823

Fajne ciasto! Na stałe zagości w moim repertuarze! Zrobiłam z przecierem jabłkowo-dyniowo- gruszkowym. Dzięki za przepis! :)
Katioczka 2014-01-13 16:38:39.156

Właśnie przetestowałam przepis dodająć 3 zblendowane jabłka i 2 banany. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i lekko wilgotne. Takie, jakie lubię najbardziej. Na pewno nie raz je jeszcze upiekę:)
~weronka 2014-01-13 15:11:41.678

Sitri, tak było w oryginalnym przepisie i ja też tak robię... Możesz spróbować zmniejszyć ilość sody - pewnie ciasto mniej wyrośnie.
patrycccja 2014-01-13 10:07:58.243

Aż łyżka sody? Nie łyżeczka? Ze względu na ciężar przecieru?
~Sitri 2014-01-13 09:02:19.782

Ok:) Poeksperymentuję:))
~Ewa 2014-01-13 00:51:33.518

przepraszam, już widzę podane wymiary, w miejscu składników :]
smera 2014-01-13 00:28:39.479

Jakie (mniej więcej) wymiary foremki? ta szeroka czy ta wąska?
smera 2014-01-13 00:25:33.312

Ewa, chodzi ci o pszenną a nie białą mąkę - bo białą można oczywiście zastąpić razową, o czym mówi przepis ;) Co do bezglutenowej, to na gotowych miksach (z gumą guar i innymi takimi) pewnie się da. Na zwykłym domowym miksie nie wiem, nie próbowałam - ostatnio mnie kusiło, ale już mi się nie chciało mielić kasz i płatków, więc znów zrobiłam z pszennej. Daj znać jak wyszło, jeśli się zdecydujesz! Ja też napiszę, jeśli w końcu kiedyś zrobię :)
patrycccja 2014-01-12 23:45:51.849

A białą mąkę? da się czymś zastąpić? Chodzi o gluten...
~Ewa 2014-01-12 23:36:23.702

z doświadczenia wiem, że często olej można pominąć :) spróbuj dać mleka, lub wody - w końcu chodzi tu o płyn a mus jabłkowy, czy z jakichkolwiek innych owoców i to w takiej ilości spokojnie wystarczy aby ciasto zachowało swoją wilgotność :)
~Liliem 2014-01-12 23:14:10.225

gatt, może spróbuj użyć awokado zamiast oleju? tutaj są wskazówki: www.livestrong.com/article/427883-how-to-replace-oil-with-avocado-in-baking/ :)
~Iwona 2014-01-12 23:13:42.718

Da się zastąpić czymś olej? Mnie to strasznie odrzuca, wyczuwam to w ciastach albo sobie wmawiam...obojętne :(
~gatt 2014-01-12 22:58:48.435

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas