7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4880 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

KIEŁKI - HODOWLA (OPIS)

>> zobacz też: kiełki - hodowla (tabela)

Przedstawiona tutaj metoda wykorzystuje przedmioty, które są ogólnie dostępne i nie wymaga kupna specjalnych podstawek.

Wielu ludzi, a w szczególności gospodyń domowych, słyszało o kiełkach i wartościach odżywczych. Niestety niewiele osób decyduje się na kupno specjalnych stojaków do hodowli kiełków. Ja z powodzeniem od kilku lat hoduję kiełki według własnego sposobu. Aby rozpowszechnić hodowle kiełków postanowiłem opisać swoją metodę, która być może nie jest wielce oryginalna, ale jest bardzo skuteczna. A poza tym nigdy wcześniej nie spotkałem się z publikacją przedstawiającą podobny sposób hodowania kiełków.

Opis powstawał wraz z rosnącymi w tym samym czasie kiełkami soczewicy zielonej.

nr.1: przyrządy; autor: Michał Gandor Przestępując do hodowli kiełków są potrzebne następujące przedmioty:
1.Słoik mały 0,33 litra (np. po dżemie)
2.Słoik średni lub duży (np. po ogórkach)
3.Zakrętka plastikowa dopasowana do słoika małego
4.Opaska elastyczna (popularna "gaza" dostępna w każdej aptece, jedna opaska wystarczy do kilkudziesięciu hodowli)
Wszystkie przedmioty są pokazane na zdjęciu nr 1.

Ad1. Ważne jest, aby słoik mały miał mniejszą średnicę otworu niż słoik duży, ponieważ mały umieszcza się na słoiku dużym (patrz zdjęcie nr 5 i 6).

nr.2: zakrętka; autor: Michał Gandor Ad3. Zakrętkę plastikową należy przygotować wycinając w niej duży otwór, pozostawiając brzegi z gwintem i niewielki zewnętrzny odcinek części przedniej (zdjęcie nr 2). Wycięcie otworu w plastikowej zakrętce nie jest trudne. Najlepiej wykorzystać do tego duży gwóźdź rozgrzany kuchennym palnikiem gazowym. Trzymając gwóźdź za pomocą kombinerek można powoli wytapiać duży obwód i w ten sposób utworzyć odpowiedni otwór. Mi przygotowanie zakrętki zajęło około 15 min.

Ad4. Opaska elastyczna służy do przykrycia otworu małego słoika. Zapewnia ona swobodny dostęp powietrza i nie dopuszcza do wysypania się kiełków. Należy odciąć z długiej opaski kwadratowy wycinek (patrz zdjęcie nr 1), o takiej wielkości, aby mógł swobodnie przykryć otwór małego słoika.

Przystępujemy do hodowli kiełków

nr.3: zalane nasionka; autor: Michał Gandor nr.4: nasionka napęczniałe; autor: Michał Gandor nr.5: hodowla; autor: Michał Gandor nr.6: hodowla; autor: Michał Gandor
Do małego słoika należy wsypać niewielką ilość ziaren, około 1 do 2 cm wysokości słoika, pamiętając o tym, że w trakcie hodowli objętość kiełków powiększy się około 4 do 5 razy. Ziarna zalewa się wodą i odstawia na około 8 do 12 godzin.
Zdjęcie nr 3 przedstawia ziarna tuż po zalaniu wodą.
Po około 12 godzinach należy odlać wodę ze słoika. Zdjęcie nr 4 przedstawia napęczniałe kiełki po 12 godzinach moczenia w wodzie. W celu odlania wody nakłada się na słoik wcześniej przygotowany wycinek opaski elastycznej i usztywnia przykręcając zakrętkę do słoika. Kiełki wyjmuje się w trakcie hodowli tylko raz w celu ich przebrania (czytaj Uwagi na końcu artykułu). Teraz wystarczy obrócić nad kranem słoik do góry dnem, woda odpłynie a kiełki pozostaną. Opaska elastyczna przytrzymywana za pomocą plastikowej zakrętki pozwala na łatwe wlewanie i odlewanie wody. Po przepłukaniu mały słoik stawia się pod niewielkim skosem na większym słoiku. Resztki wody zatrzymane przez ziarna powoli będą kapać do większego słoika. Zdjęcie nr 5 przedstawia, w jaki sposób umieszcza się mały słoik na dużym. Ważne jest aby występował swobodny dostęp powietrza do ziaren, ponieważ młode ziarna "oddychają". Drugą ważną sprawą jest utrzymanie kiełków w wilgotnym środowisku. Co 12 godzin (czyli rano i wieczorem) należy przepłukać ziarna świeżą wodą. Pozostała po przepłukaniu woda zapewni kiełkom wilgotność. Po około trzech dniach hodowli kiełki są gotowe do spożycia. Zdjęcie nr 6 przedstawia kiełki po dwóch dniach hodowli.
Kiełki są dobre do spożycia, gdy czubek wzrostu osiągnie około 0,5 cm, choć może być również większy. Zdjęcie nr 7 przedstawia kiełki, które wyhodowałem w ciągu trzech dni.

nr.7: gotowe kiełki; autor: Michał Gandor

Uwagi:
Przebranie kiełków

Kiełki należy w trakcie hodowli przebrać, odrzucając te, które niewykiełkowały lub mają chorowity wygląd. W przypadku soczewicy zielonej odrzuconych kiełków jest bardzo niewiele i trudno dostrzec kiełki, które niewykiełkowały. Przebranie kiełków należy przeprowadzić w momencie, kiedy większość z nich ma już widoczny czubek wzrostu.

W słońcu czy w cieniu
Kiełki można hodować zarówno w miejscu przycienionym jak i słonecznym. W przypadku występowania dużej ilości słońca kiełki rosną dużo szybciej, wówczas kiełki należy przepłukać trzy razy dziennie, tak aby zawsze były wilgotne.

Autor: Michał Gandor






 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas