7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

KIEŁKI - HODOWLA

>> zobacz też: kiełki - hodowla (opis)

Lp. Rodzaj kiełków Czas moczenia Czas kiełkowania Uwagi
1Lucerna (alfalfa)5-6 godzin5 dni-
2Ciecierzyca12 godzin3 dniwyrośnięte są gorzkie
3Dynia12-16 godzin3 dnipo wykiełkowaniu usunąć łupiny
4Fasola12 godzin5 dnina surowo niejadalne
5Fasola mung12 godzin5 dniłatwe do wyhodowania
6Gorczyca12 godzin6-12 dni-
7Groch12 godzin3 dni-
8Jęczmień12 godzin2-3 dni-
9Owies4 godziny2-3 dni-
10Proso8 godzin3 dni-
11Pszenica12 godzin2-3 dni-
12Rzeżucha6 godzin8 dni-
13Rzodkiew4 godziny2 dnichroni przed pleśnią
14Siemię lniane4 godziny2 dnikiełki trzeba wypłukać ze śluzu
15Słonecznik12 godzin2-3 dniwyrośnięte są gorzkie
16Soczewica12 godzin3 dniłatwe do wyhodowania
17Soja12 godzin3 dnitrochę śluzu
18Żyto12 godzin2-3 dni-

Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Dagmar Von Cramm (Oficyna Wydawnicza MAK, 1991) przygotowała Kropka





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas