7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

ZBOŻA (całe ziarna) - CZAS GOTOWANIA


Lp. Rodzaj ziarna Czynności przed
gotowaniem
Objętość płynu
na szklankę ziarna
Czas
gotowania
Szybkowar
1Jęczmieńpodprażyć4 szklanki50-60 minut20 minut
2Kasza gryczanapodprażyć lub
krótko podsmażyć
2-2,5 szklanki20 minut8 minut
3Kasza jaglanamożna podprażyć
lub krótko podsmażyć
2,5-3 szklanki20 minut8 minut
4Kukurydza-duża ilość wody5-10 minut-
5Owiesmożna podprażyć3 szklanki30-35 minut12 minut
6Pszenicamoczyć przez
8-12 godzin
4 szklanki50-60 minut20 minut
7Ryż
długoziarnisty
można podprażyć
lub krótko podsmażyć
1-2 szklanki25-30 minut10 minut
8Ryż dziki-3 szklanki50-60 minut20 minut
9Ryż
krótkoziarnisty
można podprażyć
lub krótko podsmażyć
1-2 szklanki20-25 minut8-10 minut
10Żytomoczyć przez
8-12 godzin
3 szklanki50-60 minut20 minut

Na podstawie książki "Kuchnia wegetariańska" autorstwa Sarah Brown (Wydawnictwo WATRA, 1991) przygotowała Kropka





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas