7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

drevni_kocur : komentarze użytkownika

Falafel (felafel) (wegańska)
To, że falafele z ugotowanej ciecierzycy się rozpadają to jedna kwestia. Inna to to, że piją tłuszcz jak szalone. Te robione z ciecierzycy surowej znacznie mniej nim nasiąkają i sa bardziej chrupkie.
drevni_kocur 2015-08-23 10:18:34.697

Zupa dahl z czerwonej soczewicy (wegańska)
Bardzo dobra. Muszę jeszcze pokombinować z przyprawami, bo trochę mi było ich za mało. :)
drevni_kocur 2015-03-27 20:30:07.013

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
W smaku nie jest zły, problemem jest konsystencja i trwałość. Świeży wyszedł mi spieniony jak Śnieżka a po 1 dniu rozwarstwił się w sałatce na olej i ciecz. :/
drevni_kocur 2015-03-27 12:41:50.547

Przysmak porowy do smarowania chleba (wegańska)
Dobre ale jak dla mnie bez szału. Bardziej mi smakuje wersja z cebuli.
drevni_kocur 2015-03-26 16:32:29.242

Falafel (felafel) (wegańska)
Dzisiaj zrobiłam jeszcze raz tym razem dodałam 4 łyżki zmielonego i zaparzonego siemienia lnianego i skleiły się doskonale. :)
drevni_kocur 2015-03-24 20:53:53.148

Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Robię podobny, ale warzywa gotuję zawsze razem + ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, sól i obowiązkowo kilka grzybów suszonych (to one nadają specyficznego, świątecznego aromatu). Jak buraki są za mało słodkie, można wrzucić też kilka śliwek suszonych. Po ugotowaniu daję sok z cytryny, pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. W mojej rodzinie akurat majeranku się nie dodaje, ale myślę, że też świetnie by pasował. Spróbuję kiedyś z tym zakwasem buraczanym, skoro tak chwalisz. :)
drevni_kocur 2015-03-22 17:52:33.644

Falafel (felafel) (wegańska)
Zrobiłam z namoczonej ciecierzycy (nie z puszki) i bardzo się rozwalały. Musze pokombinować z lepiszczem. W smaku rewelacyjne.
drevni_kocur 2015-03-22 17:22:43.888

Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska)
Rewelacja! Bardzo smaczne, aromatyczne i pożywne danie. Świetny pomysł na kalafiora "inaczej". :) Ja nie miałam mleka kokosowego, więc użyłam sojowego, natomiast przyprawy smażone na oleju musiałam wodą podlać, bo bardzo się skleiły.
drevni_kocur 2015-03-08 16:42:11.134

Orzechowa pasta z tofu (wegańska)
Fantastyczna. Ja dodałam trochę mleka sojowego, bo ciężko się ucierało. Wyszła bardzo gęsta. Nie obierałam też orzechów, bo lubię gorzkawy posmak. Pasta idealna na pumpernikiel albo krakersy własnego wypieku.
drevni_kocur 2015-02-03 15:51:12.372

Zupa-krem z dyni, ziemniaków i pora (wegańska)
Prosta, szybka i bardzo smaczna, ale tylko na maśle. Na oleju to już nie to samo. Mimo to wchodzi do mojego stałego zestawu zup. :) Dziękuję serdecznie za przepis.
drevni_kocur 2015-01-28 13:37:35.559

Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Świetne, lekkie i proste danie. Zrobiłam z 2 średnio dojrzałych avocado i 2 średnio dojrzałych bananów (+ łyżeczka miodu) i było doskonałe. Nie dodawałam wody. Konsystencja była gęsta i lepka, ale jak najbardziej jadalna. Rewelacyjnie smakuje z ziarenkami granatu.
drevni_kocur 2015-01-08 21:10:11.647

Zupa z soczewicy z pomidorami i koperkiem, doprawiona gałką muszkatołową (wegańska)
Uwielbiam soczewicę, ale chyba bardziej mi smakuje w postaci kotletów. Zupka całkiem przyzwoita. Ciekawe połączenie koperku z oregano.
drevni_kocur 2015-01-05 19:27:16.303

Marynowane rzodkiewki (wegańska & RAW)
Bardzo smaczna marynata i to nie tylko do rzodkiewek. Daje radę nawet parchatym kalarepom. :) Myślę o użyciu jej do innych chrupkich warzyw. Marchewki np. by dobrze pasowały.
drevni_kocur 2015-01-03 23:09:56.851

Pasztet z grochu z zielonym pieprzem (wegańska)
Smakowo pasztet bardzo dobry. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Przeszkadzał mi jednak ten pieprz i kolendra i skończyło się na wybieraniu ziarenek z każdego kawałka. Niestety też masa rozpadała się zamiast kroić.
drevni_kocur 2015-01-03 21:48:22.099

Burgery z buraków (wegańska)
Burgery bardzo sycące. Smakowo wolę bardziej wyraziste potrawy. ;) Uwagi techniczne: Po dodaniu mąki kukurydzianej nie rozpadają się, a po nasmarowaniu papieru do pieczenia olejem nie przywierają.
drevni_kocur 2015-01-03 10:59:02.372






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas