7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

limesik

Data ostatniego logowania: 2016-09-18 00:00:00.0
Napisz do użytkownika

Zdjęcia użytkownika [6]


Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut

Tarta ze szpinakiem, serkiem brie i pomidorem

Szarlotka Wandy (sypana)

Najnowsze przepisy użytkownika [5]


Najnowsze komentarze użytkownika [8]

Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż" (wegańska)
Bardzo dobre. Tylko zamiast cukru użyłam ksylitolu.
limesik 2014-05-05 16:41:55.77

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska)
Dziękuję za odpowiedź. Dla mnie to ma znaczenie, bo sojowy z uwagi na swoją konsystencję nadaje się do innych zastosowań. Na przykład sojowy utrzymuje sajgonkę w środku w kupie (nie wysypuje się z niej wszystko), a ryżowy już nie.
limesik 2013-08-03 11:23:26.044

Krem (pasta) z bakłażanów (wegańska)
Zamiast smażenia powinno wystarczyć podpieczenie bakłażana w piekarniku.
limesik 2013-08-03 11:20:53.35

Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska)
Makaron ryżowy i makaron sojowy to dwie różne historie. Makaron ryżowy przypomina w użyciu i konsystencji zwykły makaron. Makaron sojowy jest przezroczysty i gumowaty bądź ew. w konsystencji kiszonej kapusty (w zależności od przygotowania).
Można je też różnie przygotowywać. Makaron ryżowy łatwo się łamie, gdy jest suchy. Z makaronem sojowym to nie ujdzie. Makaron sojowy można przygotowywać smażąc go w stanie suchym z warzywami (wtedy jest mniej gumowaty. Makaron ryżowy musi być wcześniej namoczony w wodzie, bo zrobi się klucha.
To co je łączy to wygląd w paczce i to że oba są "błyskawiczne".
Dlatego trochę przeszkadza mi, że te makarony są na puszcze traktowane zamiennie. Nawet nie da się wyszukać ich osobno "po składnikach". To jednak w smaku jest coś innego. Moim zdaniem makaronowi ryżowemu bliżej jest do zwykłego makaronu z durum niż do makaronu sojowego.
limesik 2013-07-31 09:24:41.039

Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
Robię pesto z pietruszki od kilku lat w różnych wariacjach.
1. Odżywczo: Pęczek natki zmiksowany z pół puszki czerwonej fasolki (lub niepuszkowanej, wcześniej ugotowanej). Przyprawione obficie czosnkiem i sokiem z cytryny.
2. Aromatycznie: Pęczek drobno pokrojonej natki. Podsmażony chwilę na oleju (jak jest drobno krojona a nie zmiksowana to ma tendencję do przyklejania się w gardle, a chwila na oleju ją zmiękcza) z solą, mnóstwem mielonej papryki, czosnkiem i (dla wegetarian) wegetariańskim "parmezanem". Na talerzu obficie polane cytryną (koniecznie, bo smażenie zabija wit. C w pietruszce, a żelazo bez niej jest nieprzyswajalne)
3. Po najmniejszej linii oporu: Pęczek natki zmiksowany z oliwą. Wymieszany z czosnkiem, prażonym słonecznikiem, otrębami i tym co się akurat nawinie.
limesik 2013-06-03 11:40:06.785

Ulubione przepisy użytkownika [2]

Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska)
Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż" (wegańska)







 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas