7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

martina : komentarze użytkownika

1 2 3 4 5  


BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska)
Cieszę się, że smakowało :)
martina 2015-04-21 18:03:30.285

Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska)
Garnek o takim litrażu wystarczy :)
martina 2015-01-31 20:27:33.266

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Dodałam 1 kg słodkich śliwek (zamiast antonówek), ze skórką oczywiście, nigdy bowiem nie obierałam śliwki ze skórki. Jedynie wypestkować polecam :D. Śliwki zmiksowałam w blenderze kielichowym na płynną gładką papkę (tak jak i pomidory).
martina 2014-08-26 18:19:28.577

Sałatka z pieczonych warzyw, bobu i fety (wegańska)
ser feta nie jest wegański
martina 2014-07-05 22:30:46.887

Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
ile tego oleju i octu do odcedzonego słonecznika dajecie?
martina 2014-06-30 18:53:19.061

Buchty z masłem orzechowym (wegańska)
Ciężko stwierdzić, jaki słoik miała na myśli autorka przepisu, ale kupne masła mają ok. 350g w średniej wielkości słoiczku. Myślę, że taka ilość będzie odpowiednia.
martina 2014-06-12 00:11:40.126

Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Oczywiście ;)
martina 2014-05-17 20:02:27.63

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Cieszę się, że eksperyment się udał :D
martina 2014-04-18 17:06:19.995

BIGOS KRÓLEWSKI (na Wigilię i nie tylko) (wegańska)
Powinno wyjść i bez, jeśli rezygnujesz z sosu sojowego to dodaj trochę soli.
martina 2014-04-18 17:04:32.34

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Słone? może użyłaś soli zamiast cukru? Czy drożdże pracowały? Powinny, jeśli się je dokarmia? Może były stare lub źle przechowane w sklepie, to się zdarza. Sama nieraz takie kupiłam, trzeba sprawdzać, odchylając lekko papierek w markecie. Podczas suszenia dobrze też zajrzeć do nich, nie mogą się sfajczyć, tylko wyschnąć na kamień, widać, jak zaczynają się "listkować". Najważniejsze jest te pierwsze 10 min., potem to już suszenie,grubość rozlanej warstwy też ma znaczenie, cienka szybciej wyschnie.
Co do smaku, to jak pisałam, smakują inaczej, mocniej, ciut jakby lekko alkoholowo, nie je się ich łyżeczką samych, tylko dodaję trochę jako przyprawę. Ja dotąd nie miałam żadnych przykrych niespodzianek z nimi, dodając do potraw, np. http://puszka.pl/przepis/8019-ser_fermentowany_z_migdalow_i_pestek_dyni_smietanka.html
Jako awaryjne płatki u mnie się sprawdzają, jaka dodatek do wmieszania, nie posypuję nimi jedzenia, ani nie jem samych;p Ale grunt, że wkomponowują się w potrawę :D Kupne płatki są smaczniejsze, wiadomo, są jakoś obtoczone w słodzie, ale w domu się takich nie zrobi.
martina 2014-03-13 13:27:15.638

Kotlety gryczano-soczewicowe z porem i pestkami dyni (wegańska)
Cieszę się, że smakowały ;)
martina 2014-03-08 23:42:37.173

Pączki wegańskie (wegańska)
Pewnie chodzi o tofu naturalne w kostce, polsoi (180g) jest popularne. To w okrągłym pudełeczku jest (z tego, co pamiętam :D) dość paskudne, słone...
martina 2014-02-17 23:54:15.556

Śmietanka owsiana 10% (wegańska)
Ja kupiłam 1kg gumy ksantanowej za 36zł :D, a 1kg agaru w proszku za stówę :)
martina 2014-01-15 19:03:00.633

Śmietanka owsiana 10% (wegańska)
Ja swoją (1kg) kupiłam przez internet w hurtowni przypraw. Można spróbować zapytać w sklepie ze zdrową żywnością, być może mogliby sprowadzić. Ale chyba taniej jest kupić w hurtowni i dobrać jeszcze coś (np. agar, który wtedy wychodzi o wiele taniej niż kupiony w małej paczuszce w sklepie), żeby się przesyłka zwróciła.
martina 2014-01-15 17:19:50.952

Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW)
Użyj młynka do kawy, to nie musi być blender, chodzi o to, żeby były płaskie ostrza.
martina 2014-01-10 15:59:36.746

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Hmm, może spróbuje zamarynować je z nori o lejem lnianym :D
martina 2014-01-07 20:40:02.684

Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska)
Wiem, że to głupie pytanie, ale próbował ktoś z tofu naturalnego? Nie mogę trafić ostatnio na wędzone w markecie;/ Nie wiem, czy dostawa nie przyszła, czy mi sprzed nosa wykupują ;/ Tylko naturalne i ew. kiełbaski polsoi, buuu.
martina 2014-01-07 18:53:33.973

Wafle z karmelem (wegańska)
Gdzie kupujecie wafle wegańskie? Jeszcze jakoś nigdy nie trafiłam na takie ;/
martina 2014-01-07 12:14:02.549

Ptasie mleczko (wegańska)
Nula, a po co dodajesz mleko w proszku? Żeby zbić trochę smak kokosa? Czy jest jakiś inny powód?
martina 2014-01-06 21:55:53.869

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry (wegańska)
Kaszka kukurydziana, błyskawiczne płatki ryżowe/gryczane (czasem są w marketach, np. kauflandzie) albo mąka kukurydziana też mogłyby się chyba sprawdzić w wersji bezglutenowej ;) Skrobię nieraz ciężko dostać, wiem, bo szukałam (wprawdzie znalazłam, ale dopiero w sklepie ze zdrową ż., musiałam przepłacić ;/.
martina 2014-01-04 14:50:38.663

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie.
martina 2014-01-03 16:26:38.961

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Tak o to chodziło, ale bardziej mnie kwestia płynów interesuje, czy dajesz też taka ilość jak w przepisie.
martina 2013-12-24 00:24:09.041

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
chce je dzis zrobic, chodzilo mi o proporcje?
martina 2013-12-23 21:49:35.676

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
próbował ktoś razowe? albo półrazowe? pomocy
martina 2013-12-23 17:06:10.567

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
Zrobiłam! Moje modyfikacje: zrezygnowałam z cukru, dałam 100g (1/3 szkl.) melasy z chleba świętojańskiego = karobu oraz 100g syropu z agawy (więcej niż 1/3, a ciut mniej niż 1/2 szkl., jakieś 0,4 szkl.) Czyli razem słodu jakieś 2/3 szkl. Dodałam też czubatą łyżeczkę karobu w proszku (5g). Mąkę owsianą dałam jak w przepisie (50g), część mąki gryczanej zastąpiłam jaglaną w ilości 75g, samej gryczanej dałam 400g (2,5 szkl.) Dalej mąka sojowa (30g), skrobia kukur. (20g). Przyprawę do piernika dałam gotową (z podlasia) - 15g (następnym razem dałabym więcej...). Wody dałam jak w przepisie (najpierw 1/3 szkl., ale potem dodałam kilka łyżek..). Oleju 60g. Mieszankę mączną wsypałam do mieszanki z siemieniem jak już była zimna, nie wiem, czy to ma znaczenie. Ciasto leżało w lodówce 8 godz. zbite w kulę i w folii. Wałkowałam między dwoma foliami - polecam! Zero podsypywania :D. Tylko miętoszenie w ręku, potem pod folię, spłaszczanie i wałkowanie. Czasem zwilżałam ręce wodą, ale w sumie to nie było konieczne. Moim zdaniem karob bardzo się tu przydał. Piekłam z termoobiegiem najpierw 9 min (1 blacha), potem 8 minut. Grubsze ciacha są chyba jednak lepsze, bardziej pierniczkowe. Wyszło mi 96 sztuk, część grubszych, część cieńszych.
martina 2013-12-22 14:46:24.293

1 2 3 4 5  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas