7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Wanieczek : ocenione przepisy

Liczba przepisów: 11
  • Dżem mirabelkowy
    autor: OpenWorld dieta: wegańska
    Już w tamtym roku zrobiłam dżem mirabelkowy według przepisu mojej babci, ale wyszedł zdecydowanie przesłodzony. W tym roku postanowiłam znowu go zrobić (tym bardziej, że nazbierałam wiadro mirabelek rosnących dziko, nie robaczywych :P) tylko zmniejszyć ilość cukru. Faktycznie wygląda i smakuje rewelacyjnie. W smaku jest kwaśnawo-słodki, taki jaki powinien być dżem z mirabelek :) Zdjęcie dodam jak tylko odzyskam swoje aparaty :)
  • Galaretka "wredna-niespodzianka-dla-mięsożerców"
    autor: qrczaque dieta: wegańska
    Zrobiłam takie galarety z jajkiem i marchewką (1 zestaw) i 2-gi zestaw - tempeh i marchewa. Moja ciocia (która na stwierdzenie, że jestem wege zwróciła się do mojej mamy z niesmakiem "kochana, tak ci współczuję" a do mnie, z jeszcze większym niesmakiem "to co ty właściwie jesz? trawę?!") spróbowała tej z jajkiem, skrzywiła się, wzięła sobie tę do której dałam tempeh, zjadła i stwierdziła "nooo, to jest to, prawdziwa galareta MUSI być z cielęcinką i żadne chore ideologie tego nie zmienią!" (znaczące spojrzenie na mnie). Gdy już skończyłam się śmiać, poinformowałam ją o składzie galaretki, szkoda, że nie miałam aparatu foto... hehehe! Jestem wredna? Jestem! I dobrze mi z tym!
  • Gofry bananowe
    autor: pieczokas dieta: wegańska
    Niebiańskie...
  • Kofta indyjska z kapusty
    autor: kordonia dieta: wegańska
    Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)
  • Pasta z tofu wędzonego z ogórkiem kiszonym i musztardą
    autor: Olga dieta: wegańska
    Szybko się robi i jest naprawdę przepyszna:)
  • Pieguski kakaowe
    autor: ~mem dieta: wegańska
  • Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty)
    autor: ryfka dieta: wegańska
    Olga Smile: 'Jest to przepis o czysto włoskim rodowodzie. Pomidory suszone zalane później oliwą używane są głównie jako zimna przekąska, jako główny składnik spaghetti (spaghetti, suszone pomidory, świeże listki bazylii, parmezan – super!), a ja najbardziej lubię jeść je prosto ze słoika, położyć na świeżej bagietce z masłem i zajadać z apetytem.'
  • Tort truskawkowy
    autor: Nula dieta: wegańska
    Wypasiony tort truskawkowy z kremem kokosowym.
  • Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej
    autor: kordonia dieta: wegańska
    To stary przepis mojego taty, pochodzący z prawdziwej Ukrainy, skąd się on wywodzi. Są to najwspanialsze gołąbki, a robię różne i często :)
  • Ziemniaki po hiszpańsku (duszone w pomidorach z chilli)
    autor: ryfka dieta: wegańska
    Tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli mała przystawka podawana np. do kieliszka schłodzonego sherry, ale ja czasem robię tę potrawę na obiad, np. do sałatek.





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas