puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Orzechowa pasta z tofu
Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D
Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
-
Guacamole - pasta awokado z pomidorem
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska & RAW
-
Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków
Domowe masło orzechowe jest naj, naj, naj! A najlepsze z migdałów lub z migdałami - delicje! Dodatkowa zaleta, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków - żadnego zbędnego cukru, a przede wszystkim zero dodatkowego tłuszczu. Po kiego pakować do masła orzechowego tłuszcz palmowy? :o A w sklepowych jest dodawany nagminnie. W domowym mamy 100% orzechów a nie żadne 90! :)
-
Pasta pseudo - makrelowa
autor: ala77
dieta: wegańska
Pyszna pasta wymyślona z potrzeby poczucia smaku dzieciństwa- mama zawsze robiła pastę z wędzonej makreli więc postanowiłam stworzyć jej wegetariański odpowiednik.
-
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Ciecierzyca i suszone pomidory bardzo dobre razem smakują, o czym przekonałam się już łącząc je z makaronem. W postaci pasty na kanapki - jeszcze lepiej. Polecam wypróbować.
-
-
Hummus z chrzanem (bez czosnku)
To połączenie wydawało mi się bardzo podejrzane, ale poleciła mi je znajoma, która w kulinariach jest dosyć otrzaskana. Stwierdziła, że w Bejrucie (knajpa w W-wie) jest najlepszy hummus - właśnie taki nietypowy, z chrzanem. Musiałam spróbować i faktycznie, wyszedł bajeczny! Pyszny, aromatyczny, lepszy niż oryginalny w knajpie ;D Najśmieszniejsze, że uwielbia go też mój Wojtek, chociaż nie lubi chrzanu ;) Nareszcie mogę objadać się hummusem nie martwiąc się, że później będę ziała czosnkiem ;)
-
Avohini = awokado + tahini
Smakuje na razowcu z ogórkiem kiszonym albo na grzankach z pomidorem i cebulką.
-
Kanapkowa pasta słonecznikowa z czosnkiem
autor: Atria
dieta: wegańska
Dla mnie to nowy i doskonały smak - niecodzienne połączenie, ale bardzo trafne.
-
Fasolkowa pasta do kanapek
Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)
-
Pasta brokułowa z czosnkiem
Najlepsza z ogórkiem kiszonym czy papryką na chlebku razowym ;) i odrobiną musztardy francuskiej ...
-
-
Strączkowa pasta do kanapek
autor: ~a.gortatowicz@inetia.pl
dieta: wegańska
Pastę można robić na zapas - w słoiczku w lodówce zachowuje świeżość przez 3 dni. Jest bardzo, bardzo smaczna do kanapek z ciemnym chlebem i z plastrami pomidorów. Polecam wszystkim wegetarianom, którzy, tak jak ja, nie chcą jeść sera, a lubią kanapki.
-
Brokomole (zamiast guacamole)
Herbatka: "Zachciało mi się [...] guacamole - pojechaliśmy do supermarketu, a tam się akurat awokado skończyły :-((( No to zaeksperymetowałam. Ugotowałam brokuła [...] Pastę nazwałam brokomole - na pamiątkę mojego niespełnionego marzenia ;-) Polecam."
-
Krem (pasta) z bakłażanów
Kalina: "Krem z bakłażanów je się z pieczywem. Można go podać na przystawkę z innymi tego typu pastami (np. hummus z ciecierzycy). Być może można też jeść ze świeżymi warzywami jako dip, do maczania?"
-
-
Pasta do pieczywa z suszonych pomidorów, majonezu i bazylii
Jak pomidorowa "pastella" pewnej firmy tylko bez E... "ulepszaczy" ;)
-
-
Pasta z tofu wędzonego z ogórkiem kiszonym i musztardą
autor: Olga
dieta: wegańska
Szybko się robi i jest naprawdę przepyszna:)
-
Smalec z fasoli
Prosty, wegański, trzy składniki. Smalec jak się patrzy!
-
Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor
autor: ~x
dieta: wegańska
Kiopołu jest jedną z ulubionych przystawek na stole bułgarskim. Znawcom na pewno od razu przyjdzie na myśl turecka lub grecka wersja tej przystawki. W odróżnieniu od bułgarskiej odmiany na ogół nie zawierają one papryki i pomidorów.
W Turcji pastę tę (patlican salatasi) doprawia się sokiem z cytryny i mielonym czarnym pieprzem. W Grecji natomiast tzw. melidzanosalata ( melitzanosalata) może zawierać także majonez i orzechy włoskie.
-
-
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa)
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać na chlebie, posypaną zieloną pietruszką.
-
Pasta soczewicowo-marchwiowa (z chrzanem lub bez)
autor: aga
dieta: wegańska
Pyszna zarówno do makaronu jak i do chleba.
|