puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe
Niby banał, a jednak trzeba wiedzieć, jak się robi. Ja grzanki bardzo lubię, ale sama robiłam może raz. Teraz przyszła pora na naukę ;) Świetne do pomidorówki, zup-kremów i w ogóle wszystkich gęstych zup :)
-
Kanapka z awokado
W oryginale ten przepis dostałam od mojej siostry... Tyle, że ona stosowała go na świeżych kajzerkach. Po drobniutkiej modyfikacji okazało się, że z chlebem razowym smakuje równie wyśmienicie :)
-
Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek)
Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
-
Ozdobne szczypiorki
autor: pat
dieta: wegańska
Adam: "Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić."
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym
Świetna przekąska, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
-
Kanapki z tofu / tofu-fetą i koncentratem
Cebula to bardzo fajny dodatek - musi być tylko baaaardzo cieniutko posiekana. Będzie wtedy lekko chrupiąca, ale nie ostra. Od jej posiekania możemy też zacząć całe przygotowania - wtedy dodatkowo straci na ostrości.
-
Ciecierzyca prażona z kuminem i chili
Po co jeść chipsy z glutaminianem sodu czy aspartamem jak można zjeść taką oto przekąskę :)
-
Kanapki z awokado i pestkami/orzechami
Jeszcze jedna fenomenalna kompozycja z awokado. Moja mama twierdzi nawet, że smaczniejsza niż z warzywami...
-
-
Crostini
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Banalnie prosta, włoska przekąska podawana na ciepło - świetnie się sprawdza na "gadanych" imprezach i jako śniadanie czy podwieczorek...
-
Gofry "kanapkowe" (bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne)
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
-
Onigiri
Onigiri to popularna potrawa z Japonii. Jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Obecnie onigiri jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Służy często jako prowiant na drogę.
-
-
Pycha kanapki z awokado i warzywami
Pyszna kompozycja! Papryka, pieczarki i pomidory rewelacyjnie pasują do awokado. Czosnek też świetnie się z nim komponuje! Kiedyś myślałam, że zagłuszy delikatny smak awokado, a tu się okazuje ze wcale nie, bardzo zgrabnie się uzupełniają :)
Jestem zachwycona swoim dzisiejszym wynalazkiem! :)
-
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym
autor: ryfka
dieta: wegańska
Sajgonki to potrawa kuchni wietnamskiej, gdzie nazywają ją "nem". Sajgonki są proste w wykonaniu, choć dosyć pracochłonne. Ale warto!
-
-
Faszerowane jajka w trzech kolorach
Świetna przystawka na Wielkanoc i nie tylko.
-
Kiszone pomidory
autor: Rovdyr
dieta: wegańska & RAW
Wspaniale orzeźwiające.
-
Kotlety sojowe po japońsku - w warzywach i pomidorowej marynacie
Zmodyfikowany przepis na rybę po japońsku - przysmak mojej nie wege rodzinki.
-
-
Mieszanka studencka z nerkowcami i migdałami
Pyszne połączenie, bardzo pożywne. No i oczywiście zdrowe :) W przeciwieństwie do mieszanek sklepowych zawiera najsmaczniejsze dodatki, a nie najtańsze.
-
Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili
Dostałem kiedyś słoik od koleżanki... Otworzyłem i przeżyłem przepiękną przygodę smakową. Mieszanka słodko-kwaśna z dużą dawką ostrości... Bardzo łatwe do przyrządzenia, choć długotrwałe...
|