puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Napój diabolo - pomidorowo-ogórkowe orzeźwienie
autor: Dana
dieta: wegańska & RAW
Świetny na upały, "stawia" na nogi, ożywia ciało i umysł! Znakomity dla dzieci i dorosłych :)
Dziwne połączenie? Wcale nie. Z kiszonych ogórków, pomidorów i cebuli (+sól i pieprz) robię sałatkę do obiadu. Z wody po ogórkach czasem gotuję zupę ogórkową, ale coraz częściej, zwłaszcza w upały, robię ten napój.
-
Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa
Oto przepis spisany dla nas przez dziadka Jurka. Słynie on z tego barszczu w całej rodzinie :) Jego sekretem jest chrzan. Nie tylko nadaje aromat, ale przede wszystkim zapobiega psuciu, pleśnieniu. Zalanie gorącą wodą przyspiesza z kolei kiszenie - tak samo jak w ogórkach kiszonych. Chleba nie dodajemy, bo dostanie teraz prawdziwego, żytniego chleba na zakwasie, bez dodatku drożdży itp., graniczy z cudem. Na szczęście chleb nie jest konieczny.
-
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. potas, cynk, sód, mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, A. Reguluje trawienie i leczy anemię.
-
-
Cydr od Gandalfa
autor: wojmat
dieta: wegańska & RAW
To kolejny przepis od Gandalfa, którego już nie ma wśród nas - muszę je jakoś utrwalić... Nie jestem zwolennikiem propagowania napojów alkoholowych w Puszce, ale tu robię wyjątek ze względu na niską zawartość alkoholu, a zwłaszcza autora.
na zdrowie, Gandalf!
-
Kefir z grzybka tybetańskiego
Kefir z grzybka tybetańskiego to samo zdrowie! Robi się go łatwo, z dwóch tylko składników.
-
Kwas chlebowy
autor: pat
dieta: wegańska & RAW
Kuchnia rosyjska. Używać jako napój w gorące dni i jako składnik potraw rosyjskich.
-
-
-
-
-
-
Kwas litewski
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Świetny, orzeźwiający napój na upały! Regionalna odmiana kwasu chlebowego.
-
Napój fermentowany z kiełków zbóż - Rejuvelac
autor: martina
dieta: wegańska & RAW
Napój dobrze działa na jelita i przydaje się przy produkcji wegańskiej śmietany, serów itd. Jest lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający, szczególnie w upały.
-
Napój (kwas) z buraków
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
-
-
Napój wielowarzywny kwaszony (3-dniowy)
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Bogate źródło cynku, magnezu, wapnia i żelaza.
-
Żur z mąki żytniej (na żurek lub do picia)
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Zawiera mnóstwo mikroelementów, m.in. mangan, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy B1, B11, PP. Reguluje trawienie.
|