Kruszonkę dodaje się głównie do ciast drożdżowych, ale pasuje do większości wypieków, również mniejszych, jak np. mufinki. Może być też stosowana jako wierzchnia warstwa ciast z owocami, w szczególności szarlotki.
Nie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.
Podobny przepis podałam na kaszę gryczaną. Teraz w ramach eksperymentu zrobiłam pęczak, który to po 10h zrobił się idealnie miękki, duży i smaczny. Tak więc to kolejna kasza, która nie wymaga gotowania :)
Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa deserowa (półsłodka). Idealna do oblania ciasta, naleśników, deseru. Szybka, tania i prosta. Do tego bez margaryny, masła i żelatyny (jak to bywa w przypadku polew tego typu) ;-)
Tofukara powstała pod wpływem chwili, kiedy nie miałam ochoty na wyciskanie mleka sojowego z okary przy produkcji tofu. Sprawdza się w potrawach, gdzie stosuje się pokruszone tofu, na przykład w tofucznicy.