puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Dip - puree selerowo-ziemniaczane
Pyszny dodatek np. do białych szparagów.
-
-
-
Kuskus z tartą, duszoną włoszczyzną
Za samym kuskusem nie przepadam. Zjem, jak muszę. Dlatego w awaryjnej sytuacji wykombinowałam dodatek duszonej włoszczyzny, żeby dodać mu smaku - wyszło bardzo dobre i kolor ma o wiele ciekawszy :)
-
-
Odsmażane, aromatyczne ziemniaczki dla karierowiczów :-)
Jeśli partner lub partnerka robi karierę i wraca grubo po obiedzie, a tradycyjne ziemniaczki dla niego wystygły już dawno. Wiem, nie jest to szczyt wyrafinowania, ale smaczne...
-
Pomidorowe kule obiadowe z soczewicy i ryżu
Kule obiadowe, podsmażana cukinia i ogórek kiszony to idealny obiad na niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu na gotowanie i różne inne rzeczy :)
-
Ziemniaki pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cebulą
Pyszne danie do jedzenia jako samo danie obiadowe lub dodatek do całości - zajadał się nim mój mąż nie lubiący cebuli :) Pochodzi z programu w TV Power Food, w którym mówi się o jedzeniu dodającym energii.
-
Ziemniaki smażone w plasterkach (odsmażane)
autor: Rena
dieta: wegańska
Chyba wszyscy znają i lubią ten sposób. Świetny pomysł na zużycie wczorajszych ziemniaków.
-
-
Kasza jaglana - jak gotować
Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i równie uniwersalna co ryż - nadaje się na śniadanie, obiad i deser. Na słodko i słono. Zasługuje na zainteresowanie :)
-
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami)
autor: ~Suryah
dieta: wegańska
Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!
-
Puree z ziemniaków z rzodkiewką i koperkiem
Zupełnie niebanalne :) Uwielbiam takie kombinowane puree. Jest pyszne, ciekawe i kolorowe :)
-
Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem
Tradycyjna, irlandzka potrawa, lekko zmodyfikowana. Bardzo sycąca, niezwykle smaczna, zachęcająco wyglądająca. Oczywiście zielonkawa w kolorze.
-
-
Kasza jęczmienna/jaglana z warzywami i koperkiem
autor: ~Magilion
dieta: wegańska
Nie lubię kasz bez smaku. Ta bardzo mi smakuje - z dużą ilością pieprzu jest znakomita. Polecam spróbować.
-
Ostry kuskus z pomidorem
Smaczne danie o wyraźnym ostrym smaku.
-
Pęczak z kiełkami ciecierzycy i zielonym koperkiem
Fajne, szybkie, sycące danie. Idealnie pasuje do wiosennych surówek.
-
Plow czyli ryż z marchewką
autor: ATG
dieta: wegańska
1) Kuchnia ukraińska
2) Można gotować taki plow z dowolnymi warzywami zamiast marchewki (lub razem z marchewką), np. pomidorami z pieczarkami, dodać paprykę, kiszone grzyby - to na Ukrainie.
3) Ja najbardziej lubię nadziewać takim plowem "lawasz" (taka ukraińska tortilla/naleśnik - w Polsce można tym zastąpić lawasza). I polewam nadzienie sosem meksykańskim (pikantnym pomidorowym). A zamiast sałatki - "kwaszonaja kapusta" czyli kiszona kapusta.
-
Puree dyniowo-ziemniaczane
autor: ~wd
dieta: wegańska
Bajecznie kolorowe :)
-
Puree z fasoli i marchwi z bakaliami
autor: admin
dieta: wegańska
Ula: "Wygląd tego dania nie jest zbyt..., ale smak za to jest niezrównany."
-
Ryż basmati z masłem - sposób gotowania
autor: pat
dieta: lakto-wege
Wychodzi lekko kleisty.
-
Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy
autor: ryfka
dieta: wegańska
Nie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.
|