Nie smakują tak samo jak tradycyjne frytki, bo jak sama nazwa mówi są słodkie. Słodkie ziemniaki w Polsce są dostępne tylko w niektórych sklepach, co mnie dziwi, bo są pyszne i dużo zdrowsze niż normalne ziemniaki. Charakteryzują się nietypowym podłużnym kształtem i czerwona skórką (nie mylić z czerwonymi ziemniakami!).
A obiad tak pyszny, że jemy go bardzo regularnie i wciąż jesteśmy tym zachwyceni! Proste, tanie, sycące, no i w części na surowo - polecam! Połączenie ziemniaków, surowych buraczków i czosnku jest przepyszne.
Podobny przepis podałam na kaszę gryczaną. Teraz w ramach eksperymentu zrobiłam pęczak, który to po 10h zrobił się idealnie miękki, duży i smaczny. Tak więc to kolejna kasza, która nie wymaga gotowania :)
Na Puszce znalazłam przepis na ryż do sushi, jednak jako że w domu nie było ryżu zmodyfikowałam przepis tak, aby można było użyć kaszę. Wyszło tak dobrze, że postanowiłam pochwalić się światu :)
Kompozycja trzech kasz, które zawierają najwięcej pełnowartościowego białka, z buraczkami, które nadają słodkawy smaczek jest nie tylko ucztą dla naszego podniebienia ale także bardzo zdrowym posiłkiem.
Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)