puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych
Pyszna pizza, która zawsze wychodzi i zajmuje naprawdę niewiele czasu.
-
Pizza Muhameda na puszystym cieście
autor: Rena
dieta: wegańska
Dzieło kolegi - ciasto wychodzi rewelacyjnie, robiło swego czasu furorę w jednej z warszawskich knajp, gdzie ów kolega pracował.
-
-
Pizza wegańska razowa lub półrazowa (z hummusem zamiast sera)
Dla mnie niezbędne składniki to sos pomidorowy i cebula, reszta zależy od zasobów lodówki :)
-
Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią
Tak się złożyło, że znalazłam się w posiadaniu dość dużej cukinii. Ponieważ nie miałam żadnych pomysłów na jej przyrządzenie, pierwsze co uczyniłam to umieściłam ją w marynacie z oliwy z oliwek, octu winnego i bazylii. No i oczywiście czosnek też się musiał w niej znaleźć!. A potem dopiero wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę.
-
Ciasto na pizzę 2 (wyrabiane 2 razy)
autor: Rena
dieta: wegańska
Ja robię prościutkie, ale pulchniutkie.
-
Wegańska pizza z rukolą
autor: ~http://witarianie.blogspot.de/
dieta: wegańska
-
Ciasto na pizzę 1
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
autor: ~wd
dieta: wegańska
Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny."
-
Szybkie ciasto na pizzę (ze zwiększoną ilością drożdży)
Dzięki większej ilości drożdży ciasto jest mięciutkie i rośnie szybko, nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Kiedyś robiłam inne ciasto na pizzę, takie z jajkiem, podobne do pizzy viA kOzA, ale ostatnio robimy to, bo jest szybciej :)
-
Wegańska pizza ze zmasowanym atakiem warzyw :)
Bardzo prosta w przede wszystkim pyszna wegańska pizza.
-
Pizza Razowa Kebab
autor: Simao
dieta: wegańska
-
Wegańska pizza Margharitta
Pyszny przepis na około 5 małych pizzy.
-
Pizza z patelni (na cieście drożdżowym)
Sposób na pizzę, gdy nie mamy dostępu do piekarnika... :) Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.
-
Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza)
Kolejna próba stworzenia idealnego i zdrowego ciasta pizzowego i... wreszcie udana!
-
Dynia - pizza z nią
W poszukiwaniu przepisów na dynię natknęłam się na "ciasto cebulowo-dyniowe". Po paru przeróbkach wyszła z tego wspaniała wegańska pizza!
-
Aromatyczno-ziołowe ciasto na pizzę
Ciasto jest tak dobre, że nie wymaga wielu składników na wierzch, ani intensywnych sosów. Właściwie, to można jeść je samo :)
-
Bezglutenowa "pizza" z kaszy kukurydzianej
Jakimś ułamkiem przypomina pizzę... :-) Ogólnie bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto z warzywami!
-
Ciasto na pizzę 4
autor: Rena
dieta: wegańska
-
Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej)
autor: Rena
dieta: wegańska
Oglądałem kiedyś Kuronia na TVN'ie, robił pizzę i wypróbowałem przepis -> moja dziewczyna była w szoku, stwierdziła że to najlepsza pizza jaką jadła (mi również smakowała).
-
Ciasto na pizzę 6
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
-
Łatwa pizza Chelonii (bezglutenowa, wegańska, bez pseudo sera)
Nie trafiłam jeszcze na wegański i bezglutenowy zamiennik sera, który by spełnił moje oczekiwania na pizzy czy w tostach. Próbowałam już z kupowanymi, jak i domowej roboty zamiennikami - za każdym razem żałowałam, że w ogóle położyłam to coś na pizzę ;) Stąd wzięła się potrzeba takiego skomponowania pizzy, by tego sera aż tak nie brakowało (zarówno smakowo, jak i w konsystencji). Zapewne każdy ma inne wyobrażenia na temat dobrej pizzy, ale polecam spróbować. A nuż się pokrywają z moimi ;)
-
Pissaladière - cienka "pizza" ze skarmelizowaną cebulą i oliwkami
autor: ~p.
dieta: wegańska
Podobna do pizzy potrawa z południowych regionów Francji, popularna też we włoskim regionie Liguria (przy granicy francuskiej oczywiście). Przygotowuje się ją na cienkim cieście, bez sosu pomidorowego, dając na wierzch skarmelizowaną cebulę i oliwki. Tradycyjnie występujące anchois zastąpiłam tutaj suszonymi pomidorami, ale można je po prostu pominąć.
Liska z Whiteplate: "Czasem robię ją na grubym i puszystym cieście, innym razem na zupełnie cienkim, jak pizza. Uwielbiam smak skarmelizowanej, długo duszonej cebuli, która staje się delikatnie słodka i miękka. To mój smak na długie jesienne wieczory."
|