puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini
Kwiaty dyni/cukini, choć dodają tarcie niesamowitej urody, są opcjonalne. Farsz cukiniowy jest pyszny sam w sobie - dodatek czosnku i gałki muszkatołowej to jest to! :)
-
Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj
autor: aisza
dieta: lakto-wege
Wyśmienita na obiad i kolację ;)
-
Podkład (nie kruchy) do ciasta z warzywami
Do ciasta pasują wszelkiego rodzaju warzywa.
-
Kruche ciasto na tartę
autor: kaka
dieta: lakto-wege
Bardzo dobre, kruche ciasto.
-
Pora na Pora - tarta z porami na cieście francuskim
Uwielbiam pory w każdej postaci. To danie, dzięki użyciu gotowego ciasta, jest proste i naprawdę dobre :)
-
Tarta kokosowa
autor: Nula
dieta: wegańska
Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)
-
-
Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
autor: Ki_
dieta: wegańska
Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
-
-
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
-
-
Tarta cytrynowa RAW
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Bez mąki, cukru i piekarnika. Słodki kokosowo-migdałowy spód kontrastuje z orzeźwiającą, mocno cytrynową kremową masą. Tarta idealna, dużo lepsza niż wersja pieczona. Obecnie mój ulubiony deser.
-
Tarta jaglana z botwinką, szparagami i twarogiem migdałowym
Tradycyjny spód do tarty jest dość ciężki i kaloryczny, nawet w przepisach wegańskich. Postanowiłam więc wyruszyć na poszukiwanie nowej wersji. Pomysł padł na kaszę. Tylko jaką? Przeczesując internet trafiłam na wpis Kulinarnych Ekscesów o jaglanym spodzie. Od razu wiedziałam, że jest to strzał w dziesiątkę!
-
Och! Ta tarta!
autor: Kinga
dieta: lakto-wege
-
-
Suflet z amarantusa z porem
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-wege
-
"Suflet" z ziemniaków, batatów i marchewki
autor: Olexy
dieta: wegańska
W zamyśle miały być to kotlety, jednak masa wyszła nieco za rzadka i skończyło się na tworze, który można nazwać czymś pomiędzy babką, sufletem i kotletem ziemniaczanym ;)
Przez bataty i marchewkę mają piękny kolor, pachną bardzo zachęcająco i mają delikatny, słodkawy smak.
-
Tarta wegańsko-wegetariańska z warzywami
Przepis z gatunku dziecinnie prostych, dla tych, co to mają milion rzeczy do zrobienia, ale mają dość patrzenia na kanapki. W naszym domu robiona "pół na pół" z powodu różnic w diecie i upodobaniach. A więc połowa z serem, połowa z ukochanymi przeze mnie suszonymi pomidorami.
-
Tarta/zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dynią i salsą pomidorową
Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje.
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Wegański placek szpinakowy
autor: ~mika
dieta: wegańska
Pyszniutki zieloniutki :) Można podać z sosem chrzanowym. Grażyna: "Placek jest 'pieczony' w kuchence mikrofalowej, bo taki ma ładniejszy kolor, no i jest szybciej. Kto chce, może go upiec w piekarniku. [...] Robię go dla córki zawsze na Wielkanoc, a ona go wkłada do koszyka ze święconką, no bo taki dekoracyjny…"
-
Wiosenna tarta brokułowo-cukiniowa
Wbrew pozorom tarta nie jest wcale skomplikowanym daniem i można ją jeść na różne sposoby!
|