puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje
Pyszne same, z dżemem lub jogurtem. Świetny sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów - właściwie im bardziej przejrzałe, tym lepsze, znaczy słodsze i bardziej aromatyczne.
Przepis mojego Wojtka, ale wymasterowany przeze mnie. Testowany na znajomych - każde z nas ma już w pracy parę osób zawsze chętnych do pomocy w rozpracowaniu pudełka racuchów ;) Pozdrowienia dla testerów :)
-
Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach
autor: pat
dieta: wegańska
Langosze jada się złożone na pół z różnymi dodatkami. Mogą być po prostu posmarowane sosem czosnkowym lub jakimś innym sosem, a mogą mieć w środek nawrzucane przeróżne dodatki. Wychodzi pycha!
-
Placki ziemniaczane z charakterem
Uwielbiam placki ziemniaczane. Te dodatkowo mają bardzo fajny smak wzbogacony aromatem pietruszki i uzupełniony delikatnym aromatem czosnku. Smakuje nawet osobom, które normalnie nie lubią pietruszki - przetestowane ;)
-
Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami (bez mleka)
Kiedy przychodzi moment, że zjadłoby się jakąś słodycz... :-)
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
Złote placki ziemniaczane (z marchewką i mąką grochową)
autor: ~AndYrzej
dieta: wegańska
"Złote placki" ciszą sie wielką popularnoscia i zjadane są w dowolnych ilościach :-))
Kategoria Vege - Satvik.
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
Ekspresowe razowe racuszki bananowe
Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
-
Łężnie z sosem grzybowym
Danie warmińskie, podpatrzone w restauracji Natangia w Górowie Iławeckim i powtórzone "na czuja" w domu.
-
Placki ziemniaczane z jabłkiem
autor: pat
dieta: wegańska
Można podać z sosem z borówek lub tatarskim.
-
-
Racuchy na śniadanie
Świetne na niedzielne śniadanie.
-
Bliny litewskie "Zemaicziu" (z gotowanych ziemniaków z farszem grzybowym)
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa litewska - w oryginale Žemaičių blynai. Farsz bezmięsny to nie jest już danie tradycyjne, a tylko twór fantazji Bożenki.
-
Kabaczkowe placki z czosnkiem i ostrą papryką
autor: pat
dieta: wegańska
Kaliope: Podalam ze smietana, przybrane papryka
i pomidorami... Rewelacja;-)
[żeby sie nikt nie czepiał: ta smietana to oczywiście w wersji lakto- ;]
-
-
-
Placki kalafiorowo-ziemniaczane
Co zrobić z główki kalafiora? Placki! Powinny przypaść do gustu osobom, które kalafiora nie lubią. Z pomocą sprzętów kuchennych robi się je piorunem. Najdłużej trwa samo smażenie. Najlepiej smażyć równocześnie na 2 patelniach i zjadać, kiedy kolejna partia się smaży ;-)
-
Placki z ziemniaków i patisonów, cukini lub kabaczka
Można jeść z czym się lubi - cukrem, śmietaną, solą, ketchupem, itp.
-
-
Racuszki z rabarbarem
autor: joa
dieta: wegańska
Sezonowa potrawa - czas na rabarbar!
-
Śródziemnomorskie racuchy
autor: Luna7
dieta: wegańska
Naszła mnie ochota na racuchy na słono ;) Najlepsze są ze świeżymi warzywkami, papryką, pomidorem, groszkiem, kiszonymi ogórkami, ew. z przesmażonym bakłażanem :) Raz na jakiś czas można zjeść coś smażonego ;)
-
-
Placki bananowe dla Wojtka
Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
|