Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."