Kudlata: "Jest [...] jedna sałatka wprawiająca naszych gości w zdumienie (łagodnie powiedziane). To sałatka z cebuli z wiórkami kokosowymi, cała biała."
A obiad tak pyszny, że jemy go bardzo regularnie i wciąż jesteśmy tym zachwyceni! Proste, tanie, sycące, no i w części na surowo - polecam! Połączenie ziemniaków, surowych buraczków i czosnku jest przepyszne.
Tę sałatkę robi się z osiem minut, wychodzi jej duużo. Doskonała do warzyw, rozmaitych krokietów, kotlecików warzywno-różnych. Sama w sobie też jest świetna na małą przekąskę w ciągu dnia. Porcja 200g dostarcza 77 kalorii (tutaj ważne jakiego dżemu użyjemy, mój ma 123 kcal w 100g).
Sałatka pyszna i świeżo przygotowana i po dłuższym przegryzieniu :) Znajdziecie w niej tajskie smaki, ale nie jest powiedziane, że faktycznie reprezentuje kuchnię tajską ;) Autorka tak ją po prostu nazwała. Jeśli użyjemy tamari, a nie sosu sojowego, to sałatka będzie bezglutenowa.
Jeśli znudziły się Wam buraki w jarzynce czy barszczu spróbujcie upiec je w piekarniku! Pieczenie buraków to łatwy patent na to, aby zachować w nich jak najwięcej smaku i cennych składników odżywczych. Zaskoczcie swoich gości - ta sałatka wygląda bardzo dekoracyjnie.