Miso jest sfermentowaną pastą fasolową, używaną często w kuchni japońskiej. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną. Dla Japończyków jest to danie śniadaniowe.
Pyszna, kremowa zupa z cukinii i pieczonych pomidorów z tymiankiem. Idealna na jesienny obiad, sycąca. Delikatny smak cukinii przełamują pieczone pomidory o charakterystycznym aromacie.
Przepis na sweet potato and apple soup podpatrzyłam w brytyjskim programie telewizyjnym "Come dine with me" i trochę go zmodyfikowałam. Obawiam się, że zupa nie wszystkim posmakuje. Jest lekko słodka, w smaku przypomina trochę krem z marchewki lub dyni.
Często kaszę jaglaną przygotowuje się na słodko, ale mało kto zasmakował się w zupie jaglanej z warzywkami. Smakuje jakby była z ryżem. Pychota. Polecam przepis dla mam i osób nie mających wiele czasu na gotowanie.