puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Zupa z włoszczyzny z pomidorami
autor: ruta
dieta: wegańska
Szybka i pyszna zupa jako urozmaicenie podczas jedzenia tradycyjnej warzywnej zupy :)
dość sycąca!
-
-
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!
Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
-
-
Ach! Prosta i wspaniala zupa z soczewicy
autor: ogia
dieta: wegańska
Zjadłam przed chwilą 2 miski :) Niestety, nie miałam bułeczki... ;) Dopisek po półgodzinnej przerwie: zjadłam trzecią miskę z bułeczką :]
-
-
Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna
W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.
-
Kasza manna bananowa z bakaliami
Na śniadanko w chłodny jesienny dzień.
-
-
Manna owocowa (bez mleka!)
Z braku mleka sojowego wymyśliłam całkiem smaczne śniadanko :)
-
Manna śliwkowa (z suszonymi śliwkami)
Miałam ochotę na suszone śliwki i wymyśliłam takie oto pyszne śniadanko :)
-
Pomidorówka
Przepis ten wymyśliła moja mama. Doskonale sprawdził się w spartańskich warunkach akademickich - nawet przy moich, dosyć skromnych, talentach kulinarnych :-) Moja ulubiona zupa. Taaaaaaaaaaaaka smaczna!
-
Żurek wegański z butelki
To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna!
Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D
-
Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu
Można dodawać cebulę czy czosnek - ja nie stosuję tych antybiotyków na co dzień, żeby się nie uodparniać ;)
-
Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą
Prościutka i w miarę szybka do przygotowania, ładnie wygląda i jest pyszna. Nie spodziewałabym się tego po papryce ;) Pieczoną uwielbiam, ale za surową jakoś nie przepadam ostatnio, a tu proszę - zupkę robimy już drugi raz :) Dodatek mielonej kolendry jest genialny - zaskakująca przyprawa.
YolaW z wegedzieciak.pl: "Zupa jest bardzo aromatyczna i ma piękny optymistyczny czerwony kolor :)"
-
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Świetny, całoroczny przepis, który pozwala zagospodarować resztki różnych warzyw. Zupa wychodzi pyszna! Nie można tylko przesadzić z ilością dodatkowych warzyw, bo wyjdzie mega gęsta ;)
-
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami
Pycha! Zachęcam do eksperymentowania z innymi warzywami, choć dynia z kapustą pekińską świetnie współgrają z całością :) Z ich dodatkiem zupa od razu ładniej wygląda i ma bardziej urozmaiconą fakturę.
-
-
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem
autor: Natka
dieta: wegańska
Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.
-
Zupa cebulowa na winie
autor: niyo
dieta: wegańska
Ta zupa jest moją własną odmianą francuskiej zupy cebulowej, (tzn. zmieniłam w niej tyle, że nie zapiekam jej potem z chlebem i doprawiam inaczej), no i co tu mówić, jest po prostu świetna, najbardziej z razowcem, ale normalny chleb też jest ok.
Ja tę zupę często robię na wyjazdach z przyjaciółmi do domku nad jezioro (tak na 15 osób średnio), wszyscy ją uwielbiają, można też ją robić na biwakach, bo jedyne czego wymaga to dużego garnka :)
-
|