puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje!
Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
-
Ach! Prosta i wspaniala zupa z soczewicy
autor: ogia
dieta: wegańska
Zjadłam przed chwilą 2 miski :) Niestety, nie miałam bułeczki... ;) Dopisek po półgodzinnej przerwie: zjadłam trzecią miskę z bułeczką :]
-
-
Pomidorówka
Przepis ten wymyśliła moja mama. Doskonale sprawdził się w spartańskich warunkach akademickich - nawet przy moich, dosyć skromnych, talentach kulinarnych :-) Moja ulubiona zupa. Taaaaaaaaaaaaka smaczna!
-
Żurek wegański z butelki
To moja własna wersja żurku, w dodatku w większości przeze mnie wymyślona, więc może się mieć nijak do przepisów tradycyjnych. Co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna!
Zazwyczaj żurek podaje się z jajkiem. Ja jednak wymyśliłam sobie wersję z ziemniakami. Bardzo mi to zestawienie smakuje. Ziemniaki w zestawieniu z kwaskowato-słoną zupą wydają się słodkawe - przepyszny kontrast. Ostatnio słuchając jakiegoś wywiadu dowiedziałam się, że to sposób góralski :D
-
Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu
Można dodawać cebulę czy czosnek - ja nie stosuję tych antybiotyków na co dzień, żeby się nie uodparniać ;)
-
Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Świetny, całoroczny przepis, który pozwala zagospodarować resztki różnych warzyw. Zupa wychodzi pyszna! Nie można tylko przesadzić z ilością dodatkowych warzyw, bo wyjdzie mega gęsta ;)
-
"Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami
Pycha! Zachęcam do eksperymentowania z innymi warzywami, choć dynia z kapustą pekińską świetnie współgrają z całością :) Z ich dodatkiem zupa od razu ładniej wygląda i ma bardziej urozmaiconą fakturę.
-
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem
autor: Natka
dieta: wegańska
Idealna na jesienno-zimowe obiady, bardzo rozgrzewająca.
Może być w wersji zielonej lub czerwonej, w zależności od nastroju lub smaku.
-
Zupa cebulowa na winie
autor: niyo
dieta: wegańska
Ta zupa jest moją własną odmianą francuskiej zupy cebulowej, (tzn. zmieniłam w niej tyle, że nie zapiekam jej potem z chlebem i doprawiam inaczej), no i co tu mówić, jest po prostu świetna, najbardziej z razowcem, ale normalny chleb też jest ok.
Ja tę zupę często robię na wyjazdach z przyjaciółmi do domku nad jezioro (tak na 15 osób średnio), wszyscy ją uwielbiają, można też ją robić na biwakach, bo jedyne czego wymaga to dużego garnka :)
-
-
-
Domowa zupka instant
Świetny pomysł na lunch do pracy czy na uczelnię - wystarczy mieć dostęp do wrzątku. To właściwie "lifehack", a nie przepis. Można tą metodą zrobić bardzo różne kombinacje smakowe - zachęcam do dzielenia się w komentarzach. Tu podaję przepis na wersję pomidorową.
-
Zupa miso z glonami nori
Błyskawiczna, prościutka, pyszna i rozgrzewająca :) Kupne zupy (czy to ekspresowe czy w restauracjach) zawierają zazwyczaj dashi - japoński bulion rybny. Zdarza się, że w menu oznaczone są jako potrawy wegetariańskie, ale po dopytaniu wychodzi szydło z worka. Lepiej więc zrobić zupkę samemu - a jakie wrażenie się robi na gościach! :)
-
Zupa paprykowo-pomidorowa z ryżem lub kuskusem
autor: Natka
dieta: wegańska
O przecudnie paprykowym aromacie..
-
Zupa "prosty Nomad" (z ciecierzycy z kaszą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami)
Pośrednio inspiracją była ciecierzyca w sosie własnym z sosem pomidorowo-miętowym. Posmak pustynnej Arabii niewielkim kosztem.
-
Kapuśniak po łódzku (z prażokami)
Kapuśniak to moja ulubiona zupa. W dodatku bardzo rozgrzewająca i sycąca. Pycha.
-
Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą
autor: Dana
dieta: wegańska
Świeża melisa zastępuje też skórkę cytrynową, znacznie poprawia smak i aromat powyższych (i nie tylko) potraw.
-
Letnia kalafiorowa
Dawka witaminowa w postaci kalafiora i młodych jarzyn :)
-
-
Zupa "babska" (porowo-ziemniaczana)
autor: EwaH
dieta: lakto-wege
Jest to potrawa kuchni francuskiej, ponoć niskokaloryczna, dlatego "babska". Polecam zdecydowanie na chłodne dni. Zupa jest pyszna!
-
Zupa-krem z kalafiora (lub brokuła)
Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa zupka.
-
Zupa marchewkowa
autor: zima
dieta: wegańska
Ma lekki posmak orzechowy dzięki olejowi lnianemu, a soczewica dodaje zupie takiego smaczku :P
-
Zupa pomidorowo-kukurydziana
autor: Olexy
dieta: wegańska
Zupa, jak to z zupami często bywa, jest niezwykle szybka i prosta w wykonaniu. Bardzo aromatyczna, sycąca i kolorowa, dla fanów pomidorowej, jak i tych, którym wersja tradycyjna już się nieco znudziła :)
|