puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe
Ciasto nie rośnie wiele, więc polecam robić w małej foremce. Mimo że swoim wzrostem poszczycić się nie może, to jest bardzo smaczne. Nie jest to typowy jabłecznik. Połączenie jabłek, cukru brązowego, cynamonu i orzechów włoskich zaskakuje nowym smakiem. Ciasto z kategorii "mokrych" (ale nie tak jak brownie). Tak więc hop siup, czary mary za łupanie orzechów się bierz :)
-
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony)
Ilovetofu: "Robiłam już kilka razy serniki wegańskie. Te na zimno zawsze powalały, ale z tymi na ciepło było trochę przebojów. Otóż czynnikiem odpowiedzialnym za wszystkie pozostałe porażki jest wszechobecna kasza manna. [...] Zamiast sernika mamy twardą kaszową breję z grudkami niezmielonego tofu. Naprawdę, opłaca się skołować kostkę tofu więcej i delektować się ciastem, które łudząco imituje sernik tradycyjny. Nie dość, że cieszymy się doskonałym smakiem , to jeszcze mamy tą radochę, że nasz wypiek jest w całości cruelty free. "
-
-
Kisiel ze świeżych malin
autor: ~maxi
dieta: wegańska
-
Kompot, kisiel lub zupa rabarbarowa z melisą
autor: Dana
dieta: wegańska
Świeża melisa zastępuje też skórkę cytrynową, znacznie poprawia smak i aromat powyższych (i nie tylko) potraw.
-
Muffiny gruszkowo-orzechowe
Jesienne muffiny z przyprawami korzennymi. Można je przygotować z gruszek świeżych lub takich ze słoika/puszki. Muffiny wychodzą wilgotne i bardzo słodkie.
-
-
-
(S)makowiec
autor: gzyra
dieta: wegańska
-
-
-
Zdrowa "czekolada" z bakalii
autor: Vequel
dieta: wegańska & RAW
Alternatywa dla popularnej czekolady - bezmleczna i zdrowa, a przy tym niezwykle smaczna. Nieco kaloryczna ;)
-
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny
Szukając informacji o rabarbarze natknęłam się na intrygujący przepis - wegańską tartę z mąki żytniej, której autorka jest "posiadaczką wyjątkowych talentów cukierniczych, wielką miłośniczką kuchni francuskiej, a przede wszystkim znawczynią tart". Musiałam przetestować :) Wyszło godne polecenia i nawet pierwsza wersja z mąki razowej, mimo specyficznego posmaku, nie stała długo ;) Zwłaszcza że drugiego dnia nie był już tak wyczuwalny... o ile nie jadło się brzegu ;D
-
Bananowiec niebananalny (przekładany)
Cały proces przygotowania ciasta może zająć do 3 godzin, ale nie zrażajcie się - ciasto ma wystygnąć, co zajmuje najwięcej czasu.
-
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami
Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.
-
-
Ciąglutki
autor: ~małgosiula
dieta: wegańska
A'la krówkowo :)
-
Ciasteczka orzechowe
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
Ciasto dyniowe z mus-kremem
Mam kilka dyń z własnego ogródka, więc postanowiłam zrobić ciasto. Pychota!
-
-
-
Deser marchwiowo-jabłkowy
autor: besz
dieta: wegańska
Zarówno dzieci jak i dorośli zajadają się nieprzytomnie, więc radzę przygotować duże porcje.
-
Gajar ka halwa - halawa z marchwi
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi i... jest naprawdę przepyszny. Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa - dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny "cytrynowy" posmak.
-
-
Jabłka w cieście
Na śniadanie, obiad, kolację, imprezę, cokolwiek :P Pyszne!
|