Jedyna wada pieczenia ciasta z rabarbarem, to właśnie nazwa jego głównego składnika - męki dzieciństwa, bo przecież jedno "r" nie wystarczy, nie?! Dlatego walić to, będzie rabajabłek, a nie żadne ciasto rabarbarowe, bo wymawiając to zaplułabym chyba wszystko.
I oto jest! W pełnej okazałości. Na spodzie z orzechów włoskich i żurawiny rozsiadła się masa sernikowa, a rabarbar dystygngowanie zwieńczył całość oprószony płatkami migdałów. Czysta poezja smaków.
Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – musimy mieć tylko do dyspozycji pulpę z sokowirówki. W naszej wersji wykorzystaliśmy pozostałości po soku z marchwi, jabłka oraz imbiru, ale równie dobrze można wykorzystać pulpę z innych soków.
Poznański przysmak pieczony z okazji 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina, na który składa się ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii. Przepis zweganizowany z sukcesem :)
Co ciekawe, przepis na to rosyjskie ciasto mam z niemieckiej strony ;) Ciasto nieco podobne do naszego sernika, w wersji wegańskiej rzecz jasna, ale ma jeszcze takie śmieszne łaty na wierzchu ;)
Fenkuł jest soczysty, delikatnie słodkawy i anyżkowy w aromacie. Po schłodzeniu w towarzystwie sosu jego walory jeszcze rosną. Pasuje do sałatki owocowej :)
Melony pepino, zwane gruszką melonową, to żółte owoce z nieregularnymi ciemnymi pręgami, gładką skórką i żółtym miąższem. Pochodzą z Amer. Pd. (Peru, Boliwia i Ekwador) i są roślinami psiankowatymi - tak samo jak pomidory i ziemniaki. Smak pepino przypomina melona, a kształt kokosa. Można go kupić np. w Hicie.
Są one na tyle słodkie, że nie trzeba ich dekorować lukrem. Jest to ciasto drożdżowe, więc szybko robi się twarde. Są to ciastka do zjedzenia od razu, tego samego lub następnego dnia. Lubisz cynamon i ciasto drożdżowe? - ten przepis jest dla Ciebie :)