puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Placuszki owsiane i słodkie lub kolorowe warzywa
autor: patysz
dieta: lakto-ovo-wege
Są źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, błonnika i tłuszczów nienasyconych. Smaczne na ciepło i zimno, pozwalają na użycie ulubionych składników, a przy tym wyglądają atrakcyjnie.
-
Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej
Ciasto w smaku przypomina delikatny krem, rozpływa się w ustach, na dodatek jest małokaloryczne. Można przyrządzić w postaci bezglutenowej zastępując mąkę pszenną mąką kukurydzianą, tudzież jakimś innym zamiennikiem
-
-
Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe
autor: natik
dieta: wegańska
3 w 1 : szybka, łatwa, pyszna!
-
Pszenne rogaliki na zakwasie z "orzechowym" nadzieniem bez orzechów
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia. [...] A pomysł to chyba połączenie laddu i różnych trufli, które się robi z podprażonej na patelni mąki. Lubię wymyślać różności, by wykorzystywać w kuchni do różnych potraw wszystko to, co mam, by nie było tylko tak, że np. ciecierzyca to tyko na słono."
-
-
Ptysie (profiterole, choux a la creme)
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Popularne na całym świecie, oryginalnie pochodzą z Francji.
-
-
Puchar Tutti Frutti
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
Puddingowsianka
autor: miyek
dieta: wegańska
Puddingowsianka, czyli pudding w wersji wegańskiej (bez mleka) z płatkami. Idealnie nadaje się też dla osób na diecie, ze względu na bardzo małą liczbę kalorii. Dobry pomysł na śniadanie, a sam pudding jako przekąska w kryzysowym momencie potrzeby czegoś słodkiego :)
-
Pudding ryżowy z musem truskawkowym
autor: Nula
dieta: wegańska
Idealny na lekki deser.
-
Puree z marchwi z rodzynkami, migdałami i kardamonem
autor: wena
dieta: wegańska
Przepis wzorowany na kuchni indyjskiej. Podawać jako deser (schłodzone, np. ze słodkim, śmietankowym lub waniliowym sosem) lub jako ciepłą przystawkę do dania głównego.
-
Puszysty mus jaglany
Lekki jak piórko deser z przepysznej kaszy jaglanej i mleka sojowego :)
-
-
Pyszne ciasteczka orzechowe - beziki
autor: ~seren
dieta: ovo-wege
Z tej porcji wychodzi 15 sporych ciasteczek (jedna blacha), jednak są tak pyszne, a jednocześnie dziecinnie łatwe w przygotowaniu, że polecam od razu zrobić więcej :) Niebo w gębie!
-
Rabajabłek
autor: natik
dieta: wegańska
Jedyna wada pieczenia ciasta z rabarbarem, to właśnie nazwa jego głównego składnika - męki dzieciństwa, bo przecież jedno "r" nie wystarczy, nie?! Dlatego walić to, będzie rabajabłek, a nie żadne ciasto rabarbarowe, bo wymawiając to zaplułabym chyba wszystko.
-
-
Rabarbarowy placek na kruchym cieście
autor: Rovdyr
dieta: lakto-wege
Pyszne sezonowe ciasto, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
-
Rabarbarowy sernik z nerkowców
I oto jest! W pełnej okazałości. Na spodzie z orzechów włoskich i żurawiny rozsiadła się masa sernikowa, a rabarbar dystygngowanie zwieńczył całość oprószony płatkami migdałów. Czysta poezja smaków.
-
Rafaello (ciasto)
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
-
-
Raw trufle limonkowe
Pyszne, surowe trufle w gęstej czekoladzie.
-
Razowa cytrynowa babka z makiem
Mocno cytrynowa babka, która mimo tego, że jest w większości z mąki razowej smakuje bardzo delikatnie. Polecam! :)
-
-
|