Placek można zrobić z dowolnymi owocami, w zależności od sezonu, a w zimę z jabłek, bananów albo z zamrożonych letnich przysmaków. Ale nie ma to jak maliny z ogródka wyrośnięte na słoneczku:)
Przy piątku przymilam się do mamy, żeby zrobiła to cudo kulinarne. Jak bonie dydy, nie jadłam nigdy lepszego :) Mama mówi, żebym dopisała, że zawsze się udaje!
Bez mleka, jaj i glutenu. Trafiłam na ten przepis przypadkiem i od razu wiedziałam, że będzie pyszne! Ciasto prawie z samych migdałów - cienkie, ale nie kruche. Bez dodatku oleju czy innego tłuszczu (ten z migdałów w zupełności wystarczy). Przełożone dżemem lub musem z owoców, a na górze migdałowa kruszonka... no po prostu ideał! :)
Bardzo pyszny, czekoladowo-migdałowo-alkoholowy, z sokiem pomarańczowym, na spodzie z mielonych migdałów. Pycha! Śmiało można go zaliczyć do wypieków świątecznych. Polecam, nie tylko weganom.
Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)