puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Herbaciany przysmak / keks
Przepyszny, wilgotny, bardzo słodki, apetyczny! Nadaje się na Wielkanoc, imieniny i na co dzień, do kawy, czy herbaty :)
-
-
-
Makowiec bez pieczenia
Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
-
-
Manniak - ciasto z manną na herbatnikach
autor: moni
dieta: wegańska
Przeróbka ciasta niewegańskiego.
-
-
Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ania D.: "Niebo wychodzi jak kruche - coś w rodzaju szarlotki z orzechami. Jest bardzo smaczne."
-
Okarnik (tudzież okarowiec) jabłkowo-gruszkowy z migdałami
Przepis z pierwszej i drugiej edycji Ciasto w miasto w Warszawie - przebojowe ciasto Jakuba! Pozwala na zagospodarowanie okary - pulpy sojowej pozostałej z produkcji mleka sojowego.
-
-
Owsiany placek z owocami
Bezmleczne, bezglutenowe (?), niekłopotliwe. Luźna wariacja nt. popularnej "szarlotki sypanej".
-
Piernik orkiszowy śliwkowy
Ciasto jest wilgotne, korzenne, śliwkowe i delikatne. Wcale nie czuć, że jest razowe ;)
-
-
Placek z jabłkami
W kuchni kieruję się fantazją, nie uznaję żadnych zasad, nie dociera do mnie, że coś do czegoś nie pasuje, bo tak powiedział zawodowy kucharz... póki sama tego nie stwierdzę. Przepisy mają być proste i ma mi smakować to, co ugotuję lub upiekę ;) Dania nie mogą też zawierać produktów pochodzenia zwierzęcego.
Uważam też, że każdy ma swoje przyzwyczajenia i upodobania, własne odczucia smakowe - dlatego przepisy powinny jedynie sugerować jak powinno być danie przyrządzone, ale nie narzucać niczego. Powinny pozostawiać jakąś wolną przestrzeń...
-
Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej
Ciasto w smaku przypomina delikatny krem, rozpływa się w ustach, na dodatek jest małokaloryczne. Można przyrządzić w postaci bezglutenowej zastępując mąkę pszenną mąką kukurydzianą, tudzież jakimś innym zamiennikiem
-
Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe
autor: natik
dieta: wegańska
3 w 1 : szybka, łatwa, pyszna!
-
-
Rabajabłek
autor: natik
dieta: wegańska
Jedyna wada pieczenia ciasta z rabarbarem, to właśnie nazwa jego głównego składnika - męki dzieciństwa, bo przecież jedno "r" nie wystarczy, nie?! Dlatego walić to, będzie rabajabłek, a nie żadne ciasto rabarbarowe, bo wymawiając to zaplułabym chyba wszystko.
-
Rabarbarowy sernik z nerkowców
I oto jest! W pełnej okazałości. Na spodzie z orzechów włoskich i żurawiny rozsiadła się masa sernikowa, a rabarbar dystygngowanie zwieńczył całość oprószony płatkami migdałów. Czysta poezja smaków.
-
Rosyjski skubaniec
autor: Luna7
dieta: wegańska
Co ciekawe, przepis na to rosyjskie ciasto mam z niemieckiej strony ;) Ciasto nieco podobne do naszego sernika, w wersji wegańskiej rzecz jasna, ale ma jeszcze takie śmieszne łaty na wierzchu ;)
-
-
-
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe
Delikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :D
Przeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.
-
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami
autor: admin
dieta: wegańska
Ciasto jest nieco cięższe niż biszkopt. Bardziej w stronę murzynka :)
-
Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Maliny zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy buszowałam wśród przydomowego malinowego zagajnika w poszukiwaniu tych słodziutkich owoców. Krzaki malin wydawały mi się wtedy wysokie, czasem kuły w palce, czasem wpadałam z przerażeniem w pajęczynę. Ale spotykałam też wszędobylskie ślimaki i z radością witałam każdą biedronkę. Dziś niestety nie mam malin prosto z krzaczka, ale od czego są warzywniaki! Trochę mniej urokliwe niż jedzenie z krzaczka, ale i tak opróżnianie papierowej kobiałki jest bardzo przyjemne.
Kiedy już nasycę się pochłanianiem malin prosto z pudełeczka, zaczynam myśleć do czego by je dorzucić. Nadal wszelkie czynności związane z użyciem temperatury czy blendera, wydają mi się w stosunku do malin zbyt drastyczne. Dlatego postanowiłam położyć je jako zwieńczenie najzdrowszego surowego ciasta jakie kiedykolwiek zrobiłam.
|