Adiola: "Pyszny jak nie wiem co. [..] Kiedyś w przypływie desperacji (brak świeżego chleba w sklepie) upiekłam ten chleb ze zwykłej pszennej mąki, bez rodzynek i kolendry i wyszedł elegancko :-))))"
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej "chlebowy" w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie :)
Na śniadanie z dodatkiem domowego twarożku, który zrobiłam z własnego jogurtu oraz miodu gryczanego to po prostu rewelacja, polecam!
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
Dania tradycyjne i bardzo powszechne w Paragwaju, jedzone jako dodatek do dania głównego lub jako małe "co nieco". Tradycyjnie pieczone w półokrągłych piecach zwanych "tatagua" nagrzewanych drewnem.
Zapewne znacie chleb z dodatkiem ziemniaków... znalazłam wersję z topinamburem. Zdecydowanie nadaje się dla tych, co poznali wcześniej topinambur w innej formie. Chleb ma charakterystyczny topinamburowy smak.
W sumie niezbyt zdrowe danie, a ja jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania się :-) Ale nie zmienia to faktu, że placuszki są przepyszne! I że od czasu do czasu można zgrzeszyć ;-)