puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
-
Pasta drożdżowa (cebulowo-drożdżowa) z majerankiem
autor: Irek
dieta: wegańska
Pierwsza próba zrobienia pasty drożdżowej trochę mnie przeraziła ponieważ zapach (to eufemizm) podczas smażenia nie jest najciekawszy. Jeszcze bardziej zdziwiłem się widząc niespodzianie dno słoiczka, do którego przełożyłem ciepłą jeszcze pastę...
-
Cebulowy hummus
Najsmaczniejsze na grzankach razem z warzywkami.
-
Pasta z awokado z czosnkiem
autor: mery7
dieta: wegańska
Świetnie smakuje z razowym pieczywem. Można też posmarować pieczywo masłem (dla lakto-wege) albo pokropić oliwą.
-
Wegański twarożek z pestek słonecznika
autor: Malve
dieta: wegańska
Przepyszny, wegański twarożek zrobiony z pestek słonecznika.
Doskonale się nadaje do wiosennych kanapek i nie tylko ;)
-
Czosnkowe masło z awokado
autor: ~Majka
dieta: wegańska
Rewelacyjne z grzankami.
-
Paprykarz wegetariański (pasta ryżowa z płatkami kukurydzianymi i pieczarkami)
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Najlepiej jest przygotowywać paprykarz wieczorem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Przez noc płatki i proteina nasiąkną i przegryzą się. Rano można próbować. Najlepsze do ciemnego pieczywa z pomidorem.
-
Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią
Doskonałe masło do kanapek, warto dodać sporo majeranku. W połączeniu z razowcem, pomidorem, sałatą, rzodkiewką - marzenie...
-
Pasztet z grochu, pieczarek, ryżu i kaszy jaglanej
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Puszczyk: "Polecam - wilgotny i smakowity. :-)"
Dżo: "Pasztet jest wyśmienity, na dowód dodam, że przepis na niego po uprzedniej degustacji musiałam podać "jedzącym inaczej" u mnie w pracy, którym baaardzooo smakował :D"
Hatamiijoga: "Wyszedł znakomity! Zrobiłam go bardzo dużo i obdzieliłam połowę rodziny. Byli zachwyceni i proszą o jeszcze. Dzięki! :D"
-
Twarożek marchewkowy z miodem
autor: nuala
dieta: lakto-wege
Podawać z chlebkiem razowym. Zapewne można użyć tofu zamiast sera i cukru zamiast miodu, ale jak to smakuje, nie wiem.
-
Masełko z siemienia lnianego
Ma mocny smak i zapach siemienia lnianego. Przez dodanie do niego soku z cytryny ma trochę kwaskowy posmak. Na kanapkę pod pomidorka jak znalazł :)
-
Mus z zielonej papryki
100 g dostarcza 24 kalorie i mnóstwo radości. Smakuje świetnie jako dodatek do tofu klopsów. Doskonały zastępnik ziemniaczanego purée czy innego ryżu. Sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem może robić za dip do maczania warzyw. Założę się o wiele, że do frytek nadaje się lepiej niż ketchup. Na ciepło, na zimno, jak kto lubi. Oczywiście można sobie to zawekować "na później".
-
-
-
-
Figa z makiem - smarowidło
autor: ~Sylwia Falkiewicz
dieta: wegańska
Wygląda trochę jak karmel z puszki, tylko lepiej się smaruje. Bomba wapniowa w formie pysznego smarowidełka do wszystkiego - naleśników, pieczywa, ciastek, itd.
-
-
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy :)
-
Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem
Minimalnie zmodyfikowany przepis, znaleziony blisko 20 lat temu i od tego czasu obecny w mojej kuchni.
-
-
Krem z orzechów nerkowca i awokado
autor: lillamy
dieta: wegańska & RAW
Prosta pasta z nerkowców i awokado, która powstała zupełnie przypadkowo - miał być serek, ale nie odlałam wody i musiałam czymś zagęścić. Efekt końcowy - palce lizać!
-
Na niby pasta z ryby
autor: ~gryzdelpinia ;)
dieta: wegańska
-
Pasta prowansalska z ciecierzycy
autor: joa
dieta: wegańska
Pasta do smarowania pieczywa - ładnie wygląda, pachnie i smakuje.
-
Pasta sezamowo-daktylowa do kanapek, tostów, naleśników
autor: pat
dieta: wegańska
GzyraKi: "Pasta jest szybka i prosta w robocie. Jest (wybaczcie słowo) bos-ka! Ma silne właściwości uzależniające. Najlepiej sprawdza się do chleba chrupiącego z opiekacza. Ale gdyby naleśniki strzelić, też by było dobrze."
|