Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę
Pyszna herbata po indyjsku - chai z mlekiem i rozgrzewającymi przyprawami. Idealny napój na mroźne dni. Mleko można oczywiście zastąpić z powodzeniem również mlekiem roślinnym.
Z czego składa się chai?
* Herbata – do chaju najlepsza jest oczywiście prawdziwa indyjska herbata – jest to specjalny gatunek herbaty o drobnych liściach. Można ją nieraz dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Można ją jednak także z powodzeniem zastąpić herbatą Lipton Yellow Label – nie będzie to już ten sam smak, ale za to świetny substytut.
* Mleko – choć panuje u nas raczej moda na chude mleko, do chaju bardziej zaleca się dodanie mleka pełnotłustego, a czasem nawet odrobiny masła. Dlaczego? Naturalne związki chemiczne zawarte w przyprawach, które stanowią o ich smaku i aromacie, najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach – co oznacza, że dodając mleko pełnotłuste będziesz cieszyć się bardziej intensywnym smakiem i aromatem.
* Masala – to właśnie sekret wyśmienitego chaju. To specjalna mieszanka rozgrzewających, aromatycznych przypraw, która nie tylko nadaje chajowi indyjskiemu niezwykły smak i zapach, ale także rozsiewa piękny aromat w całym domu. Poniżej zdradzimy Ci prawdziwy, indyjski przepis na chai masalę!