puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez)
Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.
-
Makaron razowy w bardzo pomidorowym sosie
autor: KKKG
dieta: wegańska
Makaron z sosem na bazie świeżych i suszonych pomidorów. Aromatyczny i pożywny. Sos świetny do pizzy, kaszy, makaronu lub jako zamiennik niezdrowego ketchupu.
-
Minimalistyczny sos tatarski do jajek na miękko
autor: autor anonimowy
dieta: ovo-wege
Pomyśleć, że kiedyś żyłam nieoświecona i jadłam jajka bez sosu, dzisiaj kręcę nosem, kiedy nie ma składników na sos i odmawiam zjedzenia "gołych" jajek ;) Polecam!
-
-
Ostry sos chiński na bazie soku pomarańczowego
autor: Kuna
dieta: wegańska
Doskonałe do duszonych lub smażonych warzyw.
-
Oszukane baba ghanoush
Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
-
Pasta / dip twarożkowy z gotowanej kalarepki
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Do smarowania pieczywa i maczania surowych warzyw, chipsów.
-
Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką
Pyszna, bardzo wyraźna w smaku pasta do chlebka, krakersów, czego to dusza zapragnie :)
-
Pesto
Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.
-
-
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe
autor: tiny
dieta: wegańska
Na pomysł wpadłam po przeczytaniu kilku przepisów na pesto, w niektórych występował szpinak, a w niektórych słonecznik, ale nigdy razem.
-
Pesto z rukoli z pestkami dyni i ziemniakiem
autor: kaka
dieta: wegańska
Bardzo dobry sos do makaronu penne.
-
Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową
Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.
-
Polewa mleczno-kakaowa do ciast
Fajne wykończenie ciasta. Na to tylko jakaś kolorowa posypka bądź np. orzechy i mamy pyszny i ładny smakołyk :)
-
Raita (dip na bazie jogurtu) z czerwonych ziemniaków
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
-
Raita (dip na bazie jogurtu) z ziemniaków z wiórkami kokosowymi
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Kuchnia indyjska. Dodatek do dań głównych.
-
Sałatka z sosem czosnkowym
autor: Madhavi
dieta: lakto-ovo-wege
Kolejna wymyślona i naprawdę dobra sałatka :)
-
Salsa cruda - "surowa" salsa pomidorowa
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z czipsami z tortilli. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsy to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku.
-
Salsa serowa
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
-
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
-
Śmietanowe guacamole
autor: Irris
dieta: wegańska & RAW
Rewelacyjne do tacos z ostrym farszem z fasoli.
-
Sos 6 ziół do sałatek warzywnych
Sos może być przygotowywany w większej ilości i przechowywany w lodówce.
|