puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Pasta z tofu fety z ogórkiem kiszonym, kukurydzą i olejem lnianym
Bardzo smaczna do smarowania chleba. Nadaje się na przyjęcia (wtedy ilość składników należy podwoić). Podawać dzieciom starszym, które lubią ostre, słone i kwaśne :-)
-
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Znalazłam bardzo podobny przepis do wcześniej podawanego: Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini, tyle że ten jest zrobiony z dodatkiem różnych warzyw. Baaardzo dobre wyszło, więc wstawiam również rozszerzony przepis :) Polecam obie wersje.
-
-
Grochowa pasta majerankowa Ani
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
-
Guacamole z papryką surową lub pieczoną
Nie wiem czy to nadal formalnie guacamole, ale taka nazwa pasuje chyba najlepiej :)
-
Jajeczno-szczypiorkowa pasta do chleba
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Jest to zdrowy i smaczny dodatek do razowego chleba, na śniadanie lub kolację.
-
Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa
autor: pat
dieta: wegańska
Podawać z pitą lub bagietką, jako przystawkę lub przekąskę.
-
Mój hummus
Wersja prosta, podstawowa, szybka. Idealna dla zapracowanych ;)
Hummus dziecinnie prosty, bo skomplikowane nie są fajne :D
-
-
Pasta pistacjowa (papista)
autor: gzyra
dieta: wegańska
Pasta jest pyszna :-) Ma pistacjowy kolor. Lepiej ją zmielić dokładnie, na gładziutko, i podawać z pomidorem.
-
-
Pasta z ciecierzycy, soczewicy, sezamu i pora
Uwaga! Bardzo dobre :-) Najlepiej smakuje na chlebie razowym własnej roboty, pomidorem, sałatą i zieloną papryką.
-
Pieczarkowa wariacja na soczewicę - pasta lub farsz do naleśników
autor: ~Czesia
dieta: wegańska
Jest to mój własny przepis zainspirowany pragnieniem wyrwania się z kuchni tradycyjnej i mimo to opierający się na także niespisanych doświadczeniach ludzi, którzy kiedykolwiek i gdziekolwiek przygotowywali potrawę wolną od przymusu zabijania zwierząt.
-
Wegański ser z migdałów pikantny RAW
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Dla znudzonych pastami warzywnymi. Dla wielbicieli serków, serów i twarożków. Zdrowszy, bezmleczny, odżywczy i do tego w wersji RAW.
-
-
-
,,Masło" pomidorowe
Może służyć jako smarowidło, dodatek do innych potraw albo zgodnie z Waszą twórczą inwencją
-
Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny
Pasta ta doskonale nadaje się na wszelkiego typu wyprawy piesze i rowerowe (nie puszcza wody, więc chleb nie wymięka!). Pasta jest bardzo smaczna i pożywna, a jednocześnie dość lekkostrawna, co na wyprawach jest bardzo istotne (nie tracimy energii na trawienie).
-
Obazda - bawarska pasta serowa z cebulką i mieloną papryką
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Waldemar Krzok: "Zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim mały przepisik na bajuwarską (bawarską) zagrychę do piwa o nazwie obazda. W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły. Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))"
-
Pasta do chleba z ciecierzycy
autor: Luna7
dieta: wegańska
Genialne w swej prostocie. Pastę należy smarować bezpośrednio na chlebie, nie wymaga użycia żadnego masła :) Przyprawy są ważne, nadają niesamowity aromat :) Jedna z moich ulubionych :)
-
-
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi
Pasta jest pyszna dzięki dodatkom, które tworzą niezwykle smakowitą kombinację. Doskonale nadaje się do pieczywa albo wytrawnych, smażonych placuszków, na przykład z brązowego ryżu.
-
-
Pasta warzywna wege-śmege
Pyszna pasta warzywna, idealna do kanapek, naleśników z pełnoziarnistej mąki i innych smakołyków, odpowiednia dla wegetarian i wegan, choć mięsożerca też nią nie pogardzi :-)
-
Pasta z awokado, tofu i migdałów
Można przechowywać w lodówce, ale krótko. Pamiętaj, że zawiera dużo tłuszczu - dlatego najlepsze dla wegańskich i wegetariańskich maluchów.
|